BERLIJN - De Duitse justitie is een onderzoek begonnen naar beschuldigingen dat de wielerploeg Team Telekom structureel doping gebruikte tijdens de Ronde van Frankrijk van 1996 en 1997. In die jaren wonnen Telekom-renners Bjarne Riis en Jan Ullrich de Tour.

Het onderzoek spitst zich toe op twee teamartsen, Andreas Schmid en Lothar Heinrich. Beiden zouden de coureurs in die jaren epo hebben toegediend, zo schreef de Belgische verzorger Jef d'Hont in zijn boek dat deze week verscheen.

Onderzoek

Na een verzoek van dopingjager Werner Franke is de Duitse justitie een onderzoek begonnen, zo bevestigde officier van justitie Wolfgang Maier. Beide artsen waren werkzaam bij een kliniek in Freiburg, waar Telekom zijn coureurs liet onderzoeken.

"We zijn blij met deze ontwikkeling", sprak een woordvoerder van de T-Mobile-wielerploeg, de opvolger van Telekom. "Op deze manier komen alle relevante feiten naar boven. Wij doen hier wat aan, Freiburg doet dat en justitie ook."

Gestopt

Jan Ullrich, de Tourwinnaar van 1997, is inmiddels gestopt als wielrenner. De Duitser werd in verband gebracht met de Spaanse dopingarts Fuentes en werd daarom uitgesloten van deelname aan de Ronde van Frankrijk vorig jaar. Uit dna-onderzoek is gebleken dat er inderdaad bloedzakken van Ullrich bij Fuentes lagen.

Ook rond Riis, momenteel ploegleider bij CSC, hangt al jarenlang een zweem van dopegebruik. Hij zou de bijnaam 'Monsieur 60 procent' hebben vanwege zijn (kunstmatig) hoge hematocrietgehalte. Riis is echter nooit betrapt op doping.

Basso

De hoorzitting van het Italiaanse olympisch comité (CONI) met de Italiaanse wielrenner Ivan Basso is woensdag na minder dan twee uur afgebroken. Op een nader te bepalen datum wordt het volgens de advocaat van de renner voortgezet.

De winnaar van de Ronde van Italië 2006 is verdachte in de spraakmakende dopingzaak Operacion Puerto, rondom de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Basso heeft woensdag vragen beantwoord, maar inhoudelijke informatie kwam niet naar buiten.

DNA

Basso's landgenoot Michele Scarponi toonde zich eerder op woensdag tegenover de antidopingaanklager van het CONI bereid dna-materiaal af te staan. De coureur van de ploeg Acqua & Sapone liet dat weten na een zitting van anderhalf uur.

"Er is niets nieuws naar buiten gekomen", zei Scarponi, die net als Basso was opgeroepen in het kader van het onderzoek naar Operacion Puerto. "Ik heb gezegd wat ik wist", zei Scarponi. "Ik heb bovendien gezegd dat ik vrijwillig dna wil afstaan."

Melden

Basso zal zich nu nog een keer moeten melden op het kantoor van de aanklager. Bij dokter Fuentes zijn bloedzakjes gevonden die aan hem zouden toebehoren.

Met dna-onderzoek zou daarvoor bewijs te leveren zijn, zoals onlangs gebeurde in het geval van de Duitser Jan Ullrich. Basso kwam maandag in het nieuws omdat hij opstapte bij zijn Amerikaanse werkgever Discovery Channel.