AMSTERDAM - Net als in de Champions League (vijf goals) en in een aantal competitiewedstrijden (zes) was Zlatan Ibrahimovic ook in de derde ronde van het bekertoernooi het goudhaantje voor Ajax.

De Zweedse spits nam tegen Roda JC de enige treffer voor zijn rekening, 1-0. De tegenstander in de kwartfinales (in Amsterdam) is net als vorig jaar FC Groningen. Toen won Ajax met 4-0.

Door de deelname aan de Champions League was de achtste finale tegen Roda pas het eerste bekerduel van Ajax. Dat gold overigens ook voor PSV en Feyenoord. Voor de Limburgers was het al de derde wedstrijd. Door dit soort regels ontbeert het Nederlandse toernooi charme.

Speelschema

Bovendien, het speelschema voor de kwart- en halvefinales stond al vast. Dat is een gevolg van een verscherpt veiligheidsbeleid. Burgemeesters worden niet meer kort vantevoren met een risicowedstrijd geconfronteerd, waardoor niet kan worden geschoven met een speeldatum.

De Amsterdam Arena was woensdagavond nog niet voor de helft gevuld, met 15.032 toeschouwers. Daarbij speelde het rechtstreekse tv-verslag natuurlijk ook een rol. Niettemin, duels tussen Ajax en Roda staan altijd garant voor spanning en vreemde uitslagen. In struikelde Ajax over de Kerkraadse ploeg in de spectaculaire vierde ronde met 1-0. Roda won toen ook de beker.

Drie jaar later was Ajax beter dan Roda (zonder groots spel) en was er weinig spektakel. De Amsterdammers hadden in de eerste helft al definitief afstand moeten nemen van de tegenstander, die puur op de counter speelde. Vijf kansen kreeg Ajax, waarvan er slechts een werd benut.

Ibrahimovic

Ibrahimovic was de gevaarlijkste man. De spits opende bovendien de score in de 11e minuut na een pass van talent Sneijder. Die speelde net als tegen Willem II centraal op het middenveld. De achttienjarige hield zich goed staande. Hij groeide uit tot de beste speler op het veld. Ibrahimovic had daarna de 2-0 op zijn schoen, maar doelman Roorda pareerde zijn schot.

Vervolgens raakte de Zweed geblesseerd (lies) en werd hij vervangen door Mido. Het is afwachten of zijn inzetbaarheid zondag tegen Feyenoord in gevaar is. Ajax zit toch al in personele nood. Koeman had tegen Roda slechts zestien fitte spelers tot zijn beschikking, onder wie twee keepers. Galasek is geschorst voor het duel met Feyenoord.

Roda bleef in de wedstrijd doordat Ajax verzuimde het overwicht en kansen in goals uit te drukken. Daarmee heeft de ploeg wel vaker moeite. Bovendien trad Roorda steeds goed op, zoals op een vrije trap van Chivu. De ploeg van trainer Vloet bleef geloven in een goed resultaat en speelde de laatste 25 minuten aanvallend met Cristiano als extra aanvaller naast Anastasiou. Luijpers was in de extra tijd nog dicht bij de 1-1.