ROTTERDAM - Maar liefst 43 minuten had Feyenoord woensdag nodig om het kwaliteitsverschil tussen de nummer drie van de eredivisie en de nummer vier van de hoofdklasse C van de zondagamateurs ook in cijfers uit te drukken. Na een frommelgoaltje van Anthony Lurling werkten de Rotterdammers tegen AGOVV dankzij vijf treffers van Robin van Persie vlak voor het treffen met Ajax alsnog aan het zelfvertrouwen: 6-1.

Na het eerste optreden in het bekertoernooi wacht voor Feyenoord alweer de kwartfinale in De Kuip tegen Vitesse. Na nog twee overwinningen in het eigen stadion zouden de Rotterdammers zich bekerwinnaar mogen noemen. Voor een beetje profclub in Nederland is het bekertoernooi een ideale gelegenheid om zich snel van Europees voetbal te verzekeren. Amateurs zoals AGOVV mogen met een beetje geluk, zoals woensdag, het een keer tegen een profclub opnemen. Na overwinningen op VVV en Volendam reisden maar liefst 4000 aanhangers uit Apeldoorn mee naar De Kuip.

Leedvermaak

Bijna een hele helft lang zagen ze niet zonder veel leedvermaak toe hoe de club die volgend jaar toetreedt tot de eerste divisie zich kranig verweerde tegen een weinig gemotiveerd Feyenoord. AGOVV was in de 22e minuut via Lopes Monteiro zelfs nog dichtbij de openingstreffer. De middenvelder miste oog in oog met Lodewijks.

Na de frommelgoal van Lurling in de 43e minuut greep Van Persie de gelegenheid aan om weer eens te laten zien hoe goed hij kan voetballen. Het talent, pas negentien jaar maar al opgehemeld en verketterd, liet met vijf treffers zien dat trainer Van Marwijk niet meer om hem heen kan. Leuk voor AGOVV was dat invaller Juliana na de show van het talent van Feyenoord in de 89e minuut de eer kon redden (6-1).

Van Persie uitblinker

Van Persie mocht het in plaats van Buffel weer een keertje op de voor hem favoriete positie van schaduwspits proberen. Net als tijdens duels met Go Ahead Eagles en FC Twente na de winterstop groeide hij opnieuw uit tot absolute uitblinker. Het kan bijna niet anders of zijn goede spel levert hem zondag een basisplaats in de voor Feyenoord cruciale wedstrijd bij Ajax op.

Met het oog op dat duel kregen De Nooijer, Emerton en Buffel de hele wedstrijd rust. Rzasa, Pardo en Bombarda losten na rust Van Wonderen, Ono en Van Hooijdonk af. Van Persie mocht de hele wedstrijd blijven staan en betaalde het legioen via vijf treffers terug voor de vele liefkozingen. Blijft de aanvaller in deze vorm, dan kunnen ze in Rotterdam nog heel veel van hem genieten.