FRIBOURG - De Italiaanse wielrenner Paolo Savoldelli heeft dinsdag de proloog van de Ronde van Romandië gewonnen. De coureur van Astana raffelde het 3,5 kilometer lange traject in Fribourg af in 4 minuten en 35 seconden. Daarmee was hij vijf tellen rapper dan de Tsjech Roman Kreuziger. De Amerikaan Chris Horner werd derde.

Het was voor het tweede jaar op rij dat Savoldelli na de proloog van de Ronde van Romandië werd gehuldigd. De 34-jarige coureur was vooral op het verradelijke heuveltje in het parkoers een klasse apart. "Ik ben niet naar Zwitserland gekomen om te winnen", verduidelijkte Savoldelli. "Ik wil mezelf testen en zo goed mogelijk fietsen." De kopman van Astana bereidt zich in Romandië voor op de Giro, die op 12 mei begint.

Ten Dam

Beste Nederlander was Laurens ten Dam. De wielrenner van Unibet gaf 15 seconden toe op de winnaar en werd daarmee 20e. Karsten Kroon klokte dezelfde tijd als Ten Dam, maar werd als 22e geklasseerd. Thomas Dekker verloor op 3,5 kilometer 16 seconden op Savoldelli en staat voorlopig 24e.

David Millar presteerde teleurstellend. De Schot, bekend om zijn uitstekende optredens in een proloog, moest 15 seconden inleveren ten opzichte van Savoldelli. De specialist vertelde vervolgens dat hij nog midden in een trainingsfase zit en zich volledig concentreert op de maand juli: "Mijn doel is de Tour", sprak Millar, die hoopt in Londen (waar de Ronde van Frankrijk start) de gele trui te veroveren.

Woensdag wordt de eerste rit in lijn verreden. In de etappe van Granges-Paccot naar La Chaux-de-Fonds moet het peloton twee cols van de eerste en twee cols van de tweede categorie beklimmen.