LONDEN - Kleding- en schoeiselgigant Nike heeft atlete Marion Jones gesommeerd Charlie Francis te ontslaan als trainer. Doet zij dit niet dan is haar sponsorcontract ten einde en verliest zij .000 euro jaarsalaris. Charlie Francis trainde in het verleden de Canadees Ben Johnson die opgepompt met anabolica het olympisch goud op de 100 meter dat hij in Seoul 1988 veroverde moest inleveren.

Marion Jones is de snelste atlete ter wereld op de 100 en 200 meter. Zij blinkt ook uit in verspringen. De Amerikaanse is drievoudig olympisch kampioene. Zij ging enige maanden geleden samenwerken met Charlie Francis, evenals haar huidige vriend, de sprinter Tim Montgomery, de huidige wereldrecordhouder 100 meter.

Ben Johnson

Francis heeft in het schandaal rond Ben Johnson voor de rechtbank toegegeven verboden anabolica te hebben gebruikt bij de trainingsopbouw van zijn atleet. Hij betuigde onlangs zijn ernstige spijt over het gebruik van de verboden stoffen.

Sponsor Nike is daar niet van onder de indruk geraakt. Het bedrijf had het plan met de beste atlete ter wereld een wereldwijde reclamecampagne te starten in de aanloop naar de Olympische Spelen in Athene. Dit wordt afgeblazen als Marion Jones de beruchte Charlie Francis niet aan de kant zet. "Het woord is aan Marion Jones", verklaarde een woordvoerder van de Nike-directie, "als zij er niet onmiddellijk uitstapt, is het te laat voor haar en voor ons."

Kogelstoter CJ Hunter

Naar de reden waarom Jones is gaan werken met Francis, wordt alleen gegist. Zij was tot 2001 getrouwd met de zwaarlijvige kogelstoter CJ Hunter. Haar echtgenoot werd in de aanloop naar de Spelen van Sydney 2000 op doping betrapt. Jones scheidde van Hunter en gaat tegenwoordig om met Montgomery. De laatste vijf jaar heeft Jones haar persoonlijke records niet meer verbeterd. Zij ontsloeg trainer Trevor Graham en engageerde de betwiste Charlie Francis.