KORTRIJK - De Nederlandse ex-zaalvoetballer John de B. is woensdag door de rechtbank in Kortrijk veroordeeld tot negen maanden cel. Hij kreeg bovendien een boete van 4950 euro. De rechtbank achtte bewezen dat De B. de spil was in een omkopingsaffaire in het Belgische voetbal. Twee Belgische spelers van KVC Westerlo kregen zes maanden celstraf, van wie één voorwaardelijk, plus geldboetes.

De rechtbank deed uitspraken in de omkopingszaak van de wedstrijd tussen KVC Westerlo en KV Kortrijk. De zaak kwam aan het licht toen de Nederlandse justitie informatie verstrekte uit een drugsdossier. Het ging om afgetapte gesprekken tussen de spelers. Westerlo moest de wedstrijd tegen Kortrijk opzettelijk verliezen. Kortrijk won de wedstrijd met 4-2.

De bewuste spelers eisten daarna de beloofde premies van 7500 euro op. De Nederlander De B. had de banden met het illegale gokmilieu. Hij werd veroordeeld voor 'actieve private omkoping'. De rechter zei dat het imago van het Belgische voetbal hierdoor is besmeurd.