AMSTERDAM - De wereldvoetbalbond Fifa heeft verschillende landen op het oog voor het geval Zuid-Afrika het wereldkampioenschap voetbal over drie jaar niet kan organiseren. Dat verklaarde Fifa-voorzitter Sepp Blatter tegenover de Britse omroep BBC.

De Verenigde Staten, Engeland, Japan, Spanje, Mexico en Australië zijn volgens Blatter in staat het WK zo over te nemen van Zuid-Afrika.

Blatter reageert in het interview in het programma Inside Sport, dat maandagavond door de BBC wordt uitgezonden, op de vraag of de Fifa een noodscenario achter de hand heeft bij een mogelijk afhaken van Zuid-Afrika. "Ja, er zijn andere landen die binnen enkele maanden of zelfs enkele dagen een WK kunnen organiseren.

De Verenigde Staten, Mexico en Japan kunnen dit, net als Engeland en Spanje. Veel landen kunnen het, maar ze hoeven zich niet klaar te houden. Ik ben er zeker van dat alles in Zuid-Afrika op tijd klaar zal zijn. We hebben echter wel alternatieven achter de hand voor het geval dit niet zo is."

Opmerkelijk

De opmerkingen van Blatter zijn opmerkelijk, omdat hij tot nu toe altijd weigerde in te gaan op de vraag of Zuid-Afrika wel in staat is het WK voetbal te organiseren.

Het land kreeg drie jaar geleden als eerste Afrikaanse land het WK toegewezen. Critici twijfelen aan het tijdig gereedkomen van nieuwe stadions en aan de veiligheid in Zuid-Afrika.

In staat

De Fifa ging in 1986 al eens de mist in toen het WK aan Colombia werd toegewezen. Drie jaar voor het begin van het toernooi liet het Zuid-Amerikaanse land weten dat het niet in staat was de organisatie op poten te zetten. Hierop werd het toernooi in allerijl naar Mexico verplaatst.