ROME - Het aantal wielrenners dat betrokken is bij de geruchtmakende dopingzaak Operacion Puerto is bijna twee keer zo hoog als gedacht. Dat berichtte de Italiaanse krant Gazzetta Dello Sport maandag.

Naast 58 namen van betrokken renners zouden nog eens 49 anderen zich schuldig hebben gemaakt aan dopingpraktijken.

De krant noemde geen namen, maar beweert dat onder hen enkele grote renners zijn. De Gazzetta beroept zich op een dossier van de Spaanse autoriteiten. Tot nu toe was alleen een dossier van ongeveer 500 pagina's bekend in de zaak rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes.

Papier

Volgens de Gazzetta komt er nu nog een pak papier van 6000 bladzijden bij. In totaal zouden 107 wielrenners en 200 atleten uit andere sporttakken bij de zaak betrokken zijn.

De zaak kwam in mei 2006 aan het rollen toen de politie een netwerk rondom de Madrileense arts Fuentes blootlegde. Er werden honderden zakjes bloed gevonden, waarin sporen van groeihormonen en anabole steroïden werden gevonden.

Lijst

Op een lijst kwamen namen voor van bekende renners en onder anderen de Duitser Jan Ullrich werd bij zijn ploeg ontslagen. De Italiaan Ivan Basso was een van de renners die werd geschorst.