AMSTERDAM - Sunderland heeft zondag als tweede club in de League Championship promotie naar de Premier League afgedwongen. De club stond in augustus nog voorlaatste in de tweede Engelse divisie. Onder leiding van Roy Keane klom de ploeg echter gestaag naar de tweede plaats op de ranglijst, dat recht geeft op rechtstreekse promotie.

Ook koploper Birmingham City speelt volgend seizoen in de hoogste divisie.

De 'Black Cats' profiteerden zondag van het 2-0 verlies van de nummer drie Derby County tegen Crystal Palace. Met nog één speelronde te gaan kan Derby het verschil van vier punten met Sunderland niet meer overbruggen. Sunderland was vrijdag zelf in eigen huis met 3-2 te sterk voor Burnley.

Trainer

De 35-jarige Keane volgde bij Sunderland zijn Ierse landgenoot Niall Quinn op. Quinn had eind vorig seizoen de club overgenomen en zichzelf aangesteld als trainer. Nadat hij dit seizoen vier van de eerste vijf duels verloor, stelde Quinn de oud-sterspeler van onder meer Manchester United aan als nieuwe coach.

Voor Keane, die bijna een jaar geleden zijn spelersloopbaan beëindigde, is het zijn eerste klus als hoofdtrainer. "Hij heeft iedereen verrast met de promotie, en deed het ook nog eens in een recordtijd", jubelde Quinn zondag.