GOTEBORG - Ids Postma maakte zijn WK-debuut, maar voor Göteborg was 1994 het jaar van het laatste WK allroundschaatsen. Komend weekeinde komen beide weer samen. Postma doet na een jaar afwezigheid mee aan het mondiale titeltoernooi en Göteborg is gastheer, voor de achtste keer.

In 1994 was het zilver voor Postma, die nu op een verbouwde baan voor de titel de meeste concurrentie mag verwachten van drie landgenoten.

Historie

De laatste drie WK's in de Zweedse stad leverden geen Nederlands goud op. In 1978 was de titel voor de Amerikaan Eric Heiden, die twee jaar later olympische historie zou schrijven in Lake Placid, door alle vijf de gouden medailles mee naar huis te nemen. In dat jaar was er geen enkele Nederlandse podiumplaats, dat kwam verder nooit voor in Göteborg.

In 1984 ging de Rus Oleg Bozjev er in Zweden met de titel vandoor. In het eindklassement troefde hij de Oost-Duitser Andreas Ehrig en de Nederlander Hilbert van der Duim af. Tien jaar later, in 1994, moest debutant Postma alleen de dat jaar ongenaakbare Noor Johann Olav Koss (drie keer olympisch goud in Hamar) voor laten. Rintje Ritsma, dit jaar weer deelnemer, won brons.

Schenk

Van de eerste vier WK's allround in Göteborg leverden er drie Nederlands goud op. Het toernooi van 1968 was de 'dissonant' met een wereldtitel voor de Noor Fred Anton Maier. Ard Schenk werd derde. Toen het toernooi drie jaar later opnieuw Göteborg aandeed, prolongeerde Schenk er zijn titel uit 1970 (Oslo). Het was de tweede titel in een reeks van drie. Schenk was in dat jaar overigens degene die als eerste een wereldrecord vestigde in Göteborg: 15.01,6 op de tien kilometer.

Verkerk

Brons was er in 1971 voor Kees Verkerk, de man die in 1966 bovenaan had gestaan in Göteborg en toen Schenk naar zilver verwees. Dat toernooi was vijf jaar na het eerste WK allround in de Zweedse stad. Henk van der Grift had in 1961 de eer als eerste wereldkampioen op kunstijs de boeken in te gaan. Rudie Liebrechts was de eerste nummer drie van een WK op kunstijs.

Baan

De baan van 1961 valt niet meer te vergelijken met die van 2003, een geïmproviseerd overdekte baan. In 1961 was de baan nog een sensatie, mede omdat op dezelfde plaats drie jaar eerder (1958) de legendarische WK-voetbalfinale tussen Zweden en Brazilië (2-5) werd gehouden. Het Nya Ullevi was multifunctioneel. Zodra het te koud werd voor voetbal was het koel genoeg voor schaatsen. De demontabele buizen kwamen tevoorschijn en ijs was snel gemaakt.

Ullevi huisvestte zes van de zeven WK's. Een jaar na Bozjevs titel, in 1985, werd de baan gesloten. Het zou negen jaar duren eer de stad weer een WK zou krijgen, op de nieuwe locatie Ruddalen. Op deze plaats begonnen de Zweden op 15 maart 2002 met de verbouwing van Ruddalen, dat na voltooiing voortaan Rudhallen zou gaan heten. Op 9 november 2002 was de eerste overdekte schaatsbaan van het land klaar.

Het is weliswaar geen hal (één zijde is zelfs volledig opengelaten), maar voor Zweedse begrippen is Rudhallen bijzonder genoeg. Dik veertig jaar na Ullevi heeft schaatsend Zweden een nieuwe hoop. Die heeft al meteen een primeur: komend weekeinde strijden de vrouwen voor de eerste keer in Göteborg om de wereldtitel.