EINDHOVEN - Ronald Koeman wil aanblijven als coach van PSV. De trainer van de Eindhovense club zei dat zondagavond na het behalen van de landstitel.

Koeman kan bij de Eindhovense club niet rekenen op volledige steun van de clubleiding, die hem de mindere resultaten in de tweede seizoenshelft zwaar aanrekent. Ook zondagmiddag wilde voorzitter Fris Schuitema niet zeggen of Koeman aanblijft als coach.

Ereronden

De afgelopen week botste Koeman preses. De oefenmeester vroeg hem om vertrouwen, maar kreeg dat niet. "Als dat niet was gebeurd had ik vandaag acht ereronden gelopen", aldus Koeman.

"Nu heb ik er geen één gelopen. Dat zegt denk ik wel genoeg over hoe ik me nu voel. Maar ik denk ook dat de spelers vandaag tegen Vitesse (5-1) hebben laten zien dat ze er voor gingen. Ik denk dat we de clubleiding met het resultaat om de oren hebben geslagen."

Geluk

Schuitema reageerde na afloop van het kampioenschap zakelijk op vragen over het mogelijke aanblijven van Koeman als trainer. "Ik beslis daar niet alleen over, daar moet ik ook met andere mensen over praten. Maar duidelijk is wel dat we niet gelukkig zijn met wat er de tweede seizoenshelft is gebeurd. We zijn uiteindelijk met geluk kampioen geworden. Daar kun je als leidinggevende niet tevreden mee zijn."

Bizar

De voorzitter gaf aan dat hij de komende weken met de commissarissen van de club overlegt over de situatie die nu is ontstaan. "Op dit moment zou het kort door de bocht zijn om te zeggen dat we honderd procent achter de trainer staan. Natuurlijk zou het heel bizar zijn als we de trainer zouden ontslaan nadat hij kampioen is geworden en de kwartfinale van de Champions League heeft gehaald. Maar ja, in het voetbal gebeuren wel meer bizarre dingen."

Koeman zei zondag dat Schuitema met mensen moet praten die over zijn functioneren als trainer kunnen oordelen. "Hij moet dat bespreken met vakmensen. Er lopen op de Herdgang genoeg mensen rond die er over kunnen oordelen. Maar het kan niet zo zijn dat er beleid wordt gemaakt van een balletje binnenkant paal dat erin gaat of er uitvliegt."

Pijn

Dat Schuitema de afgelopen week niet wilde zeggen - en dat zondag herhaalde - of Koeman aanblijft als trainer heeft Koeman pijn gedaan. Zijn reactie van afgelopen vrijdag, waarin hij uithaalde naar de clubleiding kwam dan ook recht uit zijn hart.

"Ik ben geen acteur, ik zeg altijd de dingen zoals ik ze voel. Ik ben maar een nuchtere boerenlul. Als ik teleurgesteld ben, zie je het aan mijn dikke bolle kop."

Koeman: "Ik vind dat de voorzitter een duidelijk standpunt moet innemen om zo speculaties te voorkomen. Ik heb nu aangeven dat ik aan wil aanblijven als coach. Laat nu de clubleiding maar komen met een standpunt."