ANS - Danilo di Luca heeft zondag de 93e editie van de Waalse klassieker Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Italiaanse wielrenner had na 262 kilometer kilometer koers op de finish in Ans een paar meter voorsprong op de Spanjaard Alejandro Valverde.

De Luxemburger Frank Schleck werd derde, Michael Boogerd werd zesde.

Dekker

In de slotfase probeerde Thomas Dekker namens de Raboploeg het duo koplopers te achterhalen, maar uiteindelijk kon de jonge renner een gat van een meter of 40 net niet dichten. "Ik had net te laat gereageerd", vond Dekker, die uiteindelijk 34e werd.

"Een podiumplaats zat er een klein beetje in. Het geeft me een goed gevoel dat ik een stap vooruit heb gezet. Ik heb zeker progressie geboekt, want een jaar geleden had ik dit niet gekund. Maar het blijft balen dat het niet wordt bekroond met een goede eindklassering."

Boogerd

Boogerd reed in zijn twaalfde en laatste Luik-Bastenaken-Luik andermaal in de top tien. De Nederlands kampioen kwam echter explosiviteit tekort om echt mee te doen. Boogerd probeerde op de Saint-Nicolas iets te forceren, maar zijn versnelling vormde geen probleem voor de concurrenten. Schleck deed dat even later beter, maar hij kon niet voorkomen dat Di Luca meesloop.

Kopwerk

"Schleck deed extra veel kopwerk toen ik achter ze aanzat", merkte Thomas Dekker op. Het brak de kopman van CSC in de laatste kilometer op. Di Luca reed gewoon weg bij de Luxemburger, die nog werd achterhaald door de ontketende Valverde. "Zijn demarrage was me echt te veel", zei Boogerd.

"Ik probeerde met hem mee te gaan, maar dat kon ik gewoon echt niet. Ik was vandaag niet de beste man in koers, Di Luca was dat wel. Ach, zesde, die plek had ik hier nog niet. Maar reëel gezien is dat wel de plaats die nu bij mij past."

Milaan-Turijn

Voor Di Luca (31) was het de tweede seizoenszege. De Italiaan won vaker grote wedstrijden, zoals de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl in 2005. Hij won etappes in de Rondes van Italië en Spanje en won ook de Ronde van Lombardije, in 2001. Dit jaar was Di Luca de sterkste in Milaan-Turijn. "Dit is prachtig", jubelde de Italiaan na zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik. "Hier heb ik negen jaar van gedroomd. Dit is de zwaarste en de mooiste klassieker."

Met Luik-Bastenaken-Luik zit het klassieke voorjaar erop. De eerste zege in de vijf grote klassiekers was voor de Rabobankploeg (Oscar Freire), de laatste ging naar Liquigas. Geen enkele ploeg wist tweemaal te winnen. Gerolsteiner (Stefan Schumacher in Amstel Gold Race), CSC (Stuart O'Grady in Parijs-Roubaix) en Lampre (Alessandro Ballan in Ronde van Vlaanderen) waren de andere winnaars.

Petacchi

Alessandro Petacchi heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de Ronde van Nedersaksen gewonnen. De 33-jarige Italiaanse wielrenner verdedigde zondag in de vijfde en laatste etappe zijn voorsprong van 14 seconden op de Australische Rabocoureur Graeme Brown.

De slotrit leverde een zege op voor op voor de Duitser Heinrich Haussler. Hij versloeg na 181,8 kilometer koers van Osterode naar Göttingen zijn landgenoot Gerald Ciolek en de Australiër Aarom Kemps in de eindsprint.