AMSTERDAM - Epke Zonderland heeft Nederland zondag de tweede medaille bezorgd bij de Europese kampioenschappen turnen in Amsterdam. De Fries kwam op brug tot een score van 15,400, goed voor brons. Het goud was voor de Sloveen Mitja Petkovsek: 15,875. De Rus Nikolaj Krioekov won zilver met 15,540.

Eerder op de dag won Jeffrey Wammes brons op sprong. Zonderland had vooraf wel rekening gehouden met een medaille. "Brons, maar dan moest wel de helft van de finalisten vallen." Dat gebeurde niet. Voor hem lieten vijf turners een stabiele oefening zien.

Desondanks was zijn oefening, met de op een na laagste A-score (6,1), dankzij een hoge B-score (9,300) goed voor brons.

Het was de eerste medaille voor Zonderland op een EK of WK bij de senioren. De tweevoudig Nederlands kampioen meerkamp won al wel zilver op rek bij een junioren-EK.

Rek

De 21-jarige turner van WIK/FTC Heerenveen noemde ook zondag rek zijn favoriete toestel. "Daarop heb ik een hoge uitgangswaarde. Maar die gaat op brug ook nog omhoog. Als dat lukt biedt brug wellicht meer mogelijkheden."

Op de meerkamp werd Zonderland zaterdag al gedeeld zesde. Van een doorbraak wilde zijn coach Gerard Speerstra niet spreken. "Voor het grote publiek misschien, maar Epke werd twee jaar geleden bij de WK al elfde op de meerkamp."