TILBURG - Ajax kwam zondagmiddag een doelpunt tekort voor de dertigste landstitel. De Amsterdammers profiteerden in de gewonnen uitwedstrijd bij Willem II (0-2) van de nederlaag van AZ bij Excelsior (3-2). Ze konden echter niet voorkomen dat PSV zich opnieuw tot kampioen mocht laten kronen.

De club uit Eindhoven won de thuiswedstrijd van Vitesse met 5-1. Dankzij de ruime zege prolongeerde PSV de titel op basis van slechts één doelpunt. Ajax eindigde als tweede en vervolgt het seizoen met de bekerfinale en een dubbele ontmoeting in de play-offs tegen Heerenveen. Daarna volgen mogelijk twee duels tegen AZ of FC Twente.

PSV voorkwam met de vijf doelpunten tegen Vitesse op het nippertje dat Henk ten Cate alsnog zijn gelijk kon halen. De oefenmeester van Ajax kreeg de afgelopen week de lachers op zijn hand toen hij verklaarde dat zijn ploeg kampioen zou worden.

Het zag er tot ongeveer een kwartier voor het verstrijken van de reguliere competitie naar uit dat Ten Cate zijn club Ajax de dertigste landstitel zou bezorgen. Ajax leidde de virtuele ranglijst tot het moment dat Phillip Cocu zijn PSV een kwartier voor einde aan de vijfde treffer hielp.

Spelers en supporters van Ajax treurden na het laatste fluitsignaal in Tilburg om de gemiste landstitel. De club verloor het kampioenschap echter niet alleen bij Willem II. De Amsterdammers lieten het dit seizoen afweten tegen laaggeklasseerde clubs als Vitesse, NEC, Excelsior en Sparta.

Voorschot

Ajax verzuimde zelfs afgelopen maand nog een voorschot op de dertigste landstitel te nemen. De club mocht zich bij een zege op RKC koploper noemen maar kwam niet verder dan een gelijkspel (2-2).

Willem II voldeed voor eigen publiek ruimschoots aan de sportieve verplichtingen. Het was aan helemaal niets te merken dat Tilburgse club de landstitel niet aan AZ gunde. Bij Willem II vinden ze het nog steeds jammer dat spelers als Joris Mathijsen, Kew Jaliens, Moussa Dembele en Denny Landzaat naar Alkmaar zijn vertrokken. Ze maakten zich echter allesbehalve schuldig aan competitievervalsing.

Nerveus

De spelers van Willem II vochten voor iedere meter en maakten vooral in het eerste uur van de wedstrijd veel overtredingen. Ajax kwam na negentien minuten op voorsprong door een treffer van Urby Emanuelson (0-1). De Amsterdammers speelden vervolgens erg nerveus en leden heel veel balverlies.

Willem II verloor pas het uitzicht op een stunt toen doelman Peter Zois een afstandschot van Wesley Sneijder niet onder controle kreeg. Klaas-Jan Huntelaar profiteerde dankbaar en maakte zijn 21e competitietreffer: 0-2. Ajax leek kampioen maar vernam vervolgens ook dat PSV met 5-1 voorstond tegen Vitesse.

Ajax was in de slotfase nog tweemaal dichtbij een derde treffer. Klaas-Jan Huntelaar kon zijn club met het hoofd niet aan de titel helpen. Ajax mocht na een terugspeelbal ook nog een vrije trap nemen. Invaller Roger stuitte vanaf zes meter op de moedige Ibrahim Kargbo, die zich in de baan van het schot wierp.