HEERENVEEN - Feyenoord moet via een achterdeur proberen volgend seizoen Europees voetbal te spelen. De Rotterdammers verloren zondag de laatste competitiewedstrijd met 5-1 van Heerenveen, dat zich daardoor als nummer vijf van de eredivisie kwalificeerde voor de play-offs om een ticket in de voorronde van de Champions League.

Voor Heerenveen scoorde de topschutter van de eredivisie Alves vier keer. Heerenveen krijgt in de eerste ronde van die play-offs te maken met nummer twee Ajax. De Amsterdammers versloegen Willem II met 2-0 maar kwamen een treffer tekort voor de landstitel. Nummer drie AZ, dat verloor bij Excelsior, speelt in de play-offs tegen FC Twente.

Feyenoord moet via de play-offs voor de clubs van zes tot en met negen zien te proberen het laatste ticket voor de UEFA-beker te halen. Daarin speelt het tegen FC Groningen. Het andere duel gaat tussen Roda JC en FC Utrecht.

FC Utrecht

Ook FC Utrecht heeft zich via een eenvoudige 2-0-overwinning op FC Groningen geplaatst voor de play-offs om een ticket in de UEFA-beker. Het elftal van trainer Foeke Booy nam een snelle voorsprong en zag die niet meer in gevaar komen tegen een zeer matig FC Groningen. FC Utrecht eindigde door de zege als negende in de eredivisie. FC Groningen had vooraf nog een kleine kans op de vijfde plaats.

Bij winst op FC Utrecht en puntverlies van de concurrentie (Feyenoord, SC Heerenveen en Roda JC) zouden de Groningers klimmen naar plek vijf. De hoop op dat wonder was echter al snel vervlogen, toen Loïc Loval de gasten al na zes minuten op 0-1 zette, na knap voorbereidend werk van Ali Boussaboun. Die soleerde langs een aantal tegenstanders en zette de Fransman vrij voor het doel van keeper Brian van Loo.

Met die stand wist FC Utrecht dat het zich geplaatst had bij de eerste negen en dus zakten de Domstedelingen terug op eigen helft, loerend op de counter. FC Groningen wilde wel, maar was niet bij machte om gevaarlijk te worden. Clubtopscorer Erik Nevland en secondant Luis Suarez werden amper bereikt.

Gevaarlijk

FC Utrecht bleef via snelle tegenaanvallen wel gevaarlijk. De 0-2 viel echter uit een corner, waarbij Sander Keller van dichtbij geheel vrijstaand binnen mocht koppen. Met die stand was de thuisclub feitelijk al geslagen, al had FC Groningen de pech dat scheidsrechter Kevin Blom vlak voor rust een treffer van Suarez afkeurde. De Uruguyaan zou een overtreding hebben begaan op doelman Michel Vorm, maar de keeper liet de bal zelf los.

De tweede helft viel er maar bar weinig te genieten in de Euroborg. FC Utrecht geloofde het wel en de Groningers bleken krachteloos. Evgeniy Levtsjenko kreeg nog wel de uitgelezen mogelijkheid op een doelpunt, toen Suarez een strafschop kreeg na een overtreding van Keller. Vorm pakte de inzet van de Oekraiener echter stijlvol, die daarmee voor het eerst vanaf elf meter faalde dit seizoen.

FC Twente

FC Twente kan zich na de overwinning van 2-1 op NAC Breda ook opmaken voor de play-offs met als inzet een plaats in de voorronde van de Champions League. De wijze was minder overtuigend dan gewoonlijk. Desondanks lijkt FC Twente klaar voor de meest begeerde competitietoegift.

De ploeg van trainer Fred Rutten, die na AZ het meest attractief genoemd mag worden, liet tegen NAC na zijn veelzijdigheid te tonen. Al na 13 minuten nam FC Twente de leiding door Kennedy Bakircioglu, die op aamgeven van Blaise N'Kufo scoorde.

Na 76 minuten leek FC Twente zeker van de zege. N'Kufo zorgde op de rand van buitenspel voor 2-0. FC Twente verzuimde door te drukken, waardoor NAC tien minuten voor tijd nog kon terugkomen tot 2-1. Een handsbal van Karim El Ahmadi betekende een strafschop, die Arne Slot koelbloedig verzilverde.

NAC is na de 2-1 nederlaag veroordeeld tot de play offs met als inzet een plaats in de Intertoto-competitie. Na een zwakke start herstelden de Bredanaars zich in de loop van de competitie. In de slotfase lieten de Bredanaars echter weer te veel punten liggen om aanspraak te kunnen maken op een hogere klassering dan de elfde plaats, waarop de ploeg tenslotte eindigde.