RIJSWIJK - Wordt het AZ, Ajax of PSV? De enerverende titelrace in de eredivisie eindigt zondagmiddag rond 16.15 uur. Dan is de nieuwe voetbalkampioen van Nederland bekend.

AZ, Ajax en PSV hebben evenveel punten. Dankzij een aanzienlijk beter doelsaldo staat de club uit Alkmaar er het beste voor. De originele kampioenschaal gaat dan ook met KNVB-directeur betaald voetbal Henk Kesler mee naar Rotterdam, waar AZ op het afgeladen Woudestein aantreedt tegen Excelsior.

Replica

Competitieleider Bert van Oostveen meldt zich met een replica in Tilburg bij het uitduel van Ajax tegen Willem II. Een andere KNVB-official, Gerard Bouwer, neemt een andere replica van de kampioensschaal mee naar Eindhoven voor de thuiswedstrijd van PSV tegen Vitesse.

Vijfde

Naast de strijd om het landskampioenschap is ook het gevecht om de vijfde plaats nog ongemeen spannend. SC Heerenveen en Feyenoord gaan in Friesland het onderlinge duel aan. De winnaar is verzekerd van de vijfde positie, die recht geeft op een ticket voor de UEFA-beker en op deelname aan de play-offs voor de voorronde van de Champions League.

Bij een gelijkspel in Heerenveen kunnen ook FC Groningen (thuis tegen FC Utrecht) en Roda JC (thuis tegen Heracles Almelo) nog als vijfde eindigen.