ROME - Judoka Bryan van Dijk is bij het wereldbekertoernooi van Rome zaterdag in de klasse tot 73 kg als tweede geëindigd. De Nederlander verloor alleen in de finale, van Elnur Mammadli uit Azerbeidzjan. Daarvoor had Van Dijk vier partijen in winst weten om te zetten. Voor Ruben Houkes (-60) was er brons.

Van Dijk ontbrak recentelijk in Belgrado op de Europese titelstrijd, waar de pupil van coach Theo Meijer een jaar eerder als debutant in zijn huidige klasse nog brons veroverde. Henri Schoeman kreeg de voorkeur. Na een tegenvallend EK kwam de Zutphenaar in Rome niet verder dan één verloren partij.

Kwalificatie

Met zijn optreden in Italië haalde Van Dijk belangrijke punten voor de Europese ranking binnen, wat mede bepalend kan zijn voor kwalificatie voor Peking 2008. Bovendien behaalde hij winst ten opzichte van Schoeman, met het oog op plaatsing voor de WK later dit seizoen in Rio.

Teleurstelling

Naderhand was er bij Van Dijk toch sprake van een kleine teleursteling, wegens zijn verloren partij in de finale. "Aan de andere kant heb ik hier echter sportief revanche genomen op degene die aan mij twijfelden. Ik heb nu duidelijk laten zien dat de keuzeheren ongelijk hadden door mij voor het EK niet te selecteren." Volgende week hoopt de luchtmachtluitenant in Moskou nog meer punten te verzamelen.

Houkes

Houkes kende een tegenvallend optreden begin april in Belgrado, maar deed het nu beter. De Haarlemmer, op een EK al twee keer goed voor brons, reikte tot de halve finale. Daarin verloor hij van de Fransman Dimitri Dragin, de latere winnaar. In de partij om de derde plaats won Houkes vervolgens met ippon van Vakhtangi Khositashvili uit Georgië.

Blessure

Zondag komen in Rome de zwaardere klassen aan bod. Bij de +100 kg ontbreekt Dennis van der Geest. Hij komt tenminste enkele weken niet in actie, omdat hij nog steeds te veel last heeft van een liesblessure.