AMSTERDAM - Voor ringenspecialist Yuri van Gelder is het Europees kampioenschap turnen afgelopen. De Waalwijker kwam vrijdag in Amsterdam volkomen onverwacht niet door de kwalificaties. Toen de Rus Ploesjnikov een betere score liet noteren dan Van Gelder viel het doek.

Op de geschoonde lijst - een land kan met maximaal twee turners aan een finale deelnemen - belandde Van Gelder op de negende plaats. Slechts acht turners plaatsen zich voor de toestelfinale van zondag.

Furieus

Van Gelder had 's ochtends ontgoocheld de hal verlaten. Zijn score - 15,300 - was in zijn ogen onrechtvaardig. De jury had een element niet meegeteld omdat zijn voeten niet stil waren. Van Gelder en coach Bram van Bokhoven reageerden aanvankelijk furieus, maar later op de dag erkende de turner dat hij wel degelijk een foutje had gemaakt. "Maar nog vind ik de aftrek onredelijk hoog."

Lullig

Nadat Ploesjnikov het pleit had beslecht resteerde teleurstelling, maar vooral berusting. "Ik kan gaan lopen vloeken en schoppen, maar dat helpt niets. Je krijgt maar één kans, daarna is het voorbij. Het overkwam Jovtsjev twee jaar geleden in Melbourne bij de WK. Het is vooral lullig dat dit nu gebeurt bij een Europees kampioenchap in eigen land."

Frans Koffrie, voorzitter van de gymnastiekbond KNGU, stond er wat beteuterd bij. Geen Van Gelder, zondag in de toestelfinale. Dat had de bond graag anders gezien. "Een beetje blijven lachen, Frans", probeerde Van Gelder de stemming nog te redden.