DOETINCHEM - FC Utrecht verrichtte dinsdagavond op de Vijverberg in Doetinchem een klein bekerwonder. De ploeg boog diep in de tweede helft binnen tien minuten een ogenschijnlijk kansloze achterstand tegen De Graafschap om in een voorsprong die na 90 minuten goed was voor een plaats in de kwartfinale van het toernooi om de KNVB-beker. Bij de laatste acht is Excelsior dan wel Ajax 2 de volgende tegenstander. Deze ploegen spelen woensdag hun achtste finale in Rotterdam.

Tot het laatste kwartier leek FC Utrecht, vorig jaar verliezend finalist tegen Ajax 1, kansloos in Doetinchem. Damien Hertog scoorde voor De Graafschap in de 12e minuut van de eerste helft en de 8e van de tweede helft tegen FC Utrecht, 2-0. In de 74e minuut zorgde invaller Roiha voor 2-1. FC Utrecht schakelde na deze treffer een tandje hoger. Kuyt maakte in de 77e minuut gelijk en in de 81e zorgde Jochemsen voor de beslissing.

Onbespeelbaar

De achtste finale op de Vijverberg in Doetinchem had plaats op een veld dat kort voor de aftrap door een sneeuwbui onbespeelbaar was geworden. Arbiter Braamhaar zag geen aanleiding tot afgelasting. Afgelopen zondag had scheidsrechter Van Hulten dat in de competitiewedstrijd tussen beide teams wel gedaan.

Goed voetbal was nauwelijks mogelijk op de natte sneeuw met een plakkerige, zware rode bal. Het flipperkastvoetbal was wel amusant voor de 8500 kijkers. De thuisclub begreep het snelst waar de mogelijkheden lagen: door het midden. Veteraan Van Vossen vocht, wrong en wroette en stichtte voortdurend gevaar. FC Utrecht, meer in balbezit, combineerde over de vleugels. De meeste tijd zonder gevaar.

Tandeloos

Na de tweede treffer van oud-RBC'er Hertog had De Graafschap de wedstrijd moeten beslissen. Bot en Smit kreeg twee dotten van kansen, maar misten. De Doetinchemmers leken echter zorgenvrij omdat de tegenstander (zonder de geschorste Vreven en de geblesseerde Gluscevic) tandeloos was. Tot het laatste kwartier.

Utrechts coach Foeke Booy stuurde de Fin Roiha in het veld en liet door het midden aanvallen. Roiha scoorde drie minuten na zijn binnenkomst met een solo. Drie minuten later knalde de lang geïsoleerde spits Kuyt 2-2 binnen. De Graafschap was ineens de weg kwijt. Jochemsen kon rustig de winnende treffer inkoppen, 2-3.

Luie stoel

Booy was content met het resultaat, maar niet met het spel van FC Utrecht. "Wij kunnen nu onze volgende tegenstander uit de luie stoel bekijken,'' zei Booy. Zijn collega Bosz was kwaad. "Hartstikke stom dat wij de overwinning nog hebben weggegeven. Door kinderlijke fouten hebben we FC Utrecht nieuwe kansen geboden.''