ROTTERDAM - Peter Vogelzang (62) maakt zich de komende vijf maanden als interim-manager sterk voor Feyenoord. De voormalige chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg tijdens de Zomerspelen van Athene 2004 is als gedelegeerd commissaris toegetreden tot de nieuwe bestuurlijke top van de Rotterdamse volksclub.

Vogelzang is voor een periode van vijf maanden het eerste aanspreekpunt voor directie en commissarissen van Feyenoord. Hij moet onder meer de huidige drukbezette directieleden Onno Jacobs (financiën) en Chris Woerts (commercie) gaan ontlasten. Ook zal Vogelzang tijdens zijn tijdelijke dienstverband als woordvoerder van de clubleiding optreden.

Vogelzang werd vrijdagmiddag in De Kuip gepresenteerd. Hij gaat formeel op 14 mei aan de slag in zijn nieuwe, betaalde functie. De voormalige korpschef van de politie in Utrecht blijft lid van de raad van toezicht van de KNVB. Hij stapt 1 oktober weer op bij Feyenoord.

Crisismanagement

"Als je er negatief tegenaan kijkt zou je het crisismanagement kunnen noemen", zei Vogelzang, oud-speler en oud-voorzitter van de Utrechtse voetbalclub Elinkwijk. "Maar ik kijk liever naar de positieve kant. Ik vind het een uitdaging om sturing te geven aan het nieuwe Feyenoord. Het verzoek om dit te gaan doen, vond ik hartstikke mooi. Het gaat om een overbruggingsperiode, die moet leiden tot nieuwe successen bij Feyenoord. Daar wil ik graag een grote bijdrage aan leveren."

Directeur

Vogelzang gaat de komende maanden op zoek naar een algemeen directeur voor Feyenoord. "Hij moet bij de club passen, maar hij moet ook over veel kwaliteit beschikken. Want Feyenoord is en blijft een topclub. Het legioen heeft recht op de beste mensen in de leiding. Het is in het belang van het gehele Nederlandse voetbal dat het weer goed gaat met Feyenoord. Nee, zelf ben ik geen kandidaat voor de vacante directeurfunctie. Daar heb ik mijn persoonlijke redenen voor."

Belangenverstrengeling

Vogelzang vindt niet dat hij zijn controlerende functie bij de KNVB voorlopig moet neerleggen. "Ik ben onafhankelijk lid van de raad van toezicht en dat blijf ik. Daar hebben we in Zeist al over gesproken. Ik verwacht de komende maanden ook geen grote drukte bij de KNVB. Maar als er ook maar een schijn van belangenverstrengeling zou zijn, houd ik me direct afzijdig. Het zou ook niet in het belang van de continuïteit bij de KNVB zijn om nu mijn functie neer te leggen. Daar is geen enkele aanleiding voor."

Landstitel

Vogelzang benadrukte dat een grote club als Feyenoord altijd de landstitel in het vizier moet hebben. "De ambities dienen hoog te zijn, maar je moet deze ambities wel altijd toetsen aan de haalbaarheid. De realiteit is dat het budget van Feyenoord momenteel een stuk lager is dan de begrotingen bij PSV en Ajax.

Daaraan gaan we keihard werken. Succes creëert succes. Feyenoord is in organisatorisch opzicht in rustig vaarwater terecht gekomen. Dat moeten we nu naar het veld vertalen."

Twijfelgevallen

Trainer Erwin Koeman heeft ondertussen andere zorgen. Hij heeft nog geen zekerheid over de opstelling van Feyenoord voor de beslissende wedstrijd om de vijfde plaats zondag in en tegen Heerenveen. De basisspelers Royston Drenthe (kuit) en Danny Buijs (oog) zijn twijfelgevallen.

Angelos Charisteas, die al twee maanden niet heeft gescoord, keerde vrijdag terug op het trainingsveld. De Griekse aanvalsleider was door buikloop een paar dagen thuis gebleven. Ook aanvoerder Theo Lucius (dijbeen) en routinier Alfred Schreuder (heup) zijn weer helemaal fit.

Alves

Bij SC Heerenveen kan coach Gertjan Verbeek over een complete selectie beschikken. De Braziliaanse topschutter Afonso Alves (30 treffers) is erop gebrand zijn ploeg aan een UEFA-bekerticket te helpen, inclusief deelname aan de eerste play-offserie om plaatsing voor de voorronde van de Champions League.

Beide ploegen moeten in Friesland winnen om zeker te zijn van de vijfde plaats. Bij een gelijkspel kunnen FC Groningen of Roda JC nog met de buit aan de haal gaan.