VELSEN - Gehinderd door winterse omstandigheden en een hardwerkende maar kwalitatief ondermaatse tegenstander vervolgde Heerenveen dinsdagavond de kortste weg richting deelname aan Europees voetbal. Dankzij een uitzege op Stormvogels/Telstar (1-3) kwalificeerde de zo slecht aan het seizoen begonnen ploeg van trainer Foppe de Haan zich voor de kwartfinales van het nationale bekertoernooi.

In het gevecht om een plaatsje bij de laatste vier stuit Heerenveen volgende maand op de winnaar van het duel tussen ADO Den Haag en PSV. Wanneer de Friezen echt iets willen bereiken in het bekertoernooi, zullen ze wel meer moeten bieden dan in het met 2000 toeschouwers gevulde onderkomen van Stormvogels/Telstar.

Vijf minuten

Heerenveen kon zich aanvankelijk alleen in de prille beginfase van de nummer veertien van de eerste divisie onderscheiden. Geteisterd door natte sneeuw en een harde wind overklasten de Friezen de tegenstander op sportpark Schoonenberg in de eerste helft alleen tijdens de eerste vijf minuten van de wedstrijd.

Het verschil in kwaliteit tussen beide ploegen was lange tijd niet meer te zien nadat Denneboom in de vijfde minuut in kansrijke positie de lat raakte. Zonder goed te spelen, mocht Stormvogels/Telstar in het resterende deel van de eerste helft blijven dromen van een nieuwe stunt in het bekertoernooi.

Witte leeuwen

De club die zich zo graag bedient van de koosnaam "witte leeuwen'' strandde vorig seizoen pas in de kwartfinale. In de tweede ronde van de huidige jaargang van de nationale beker verraste Stormvogels/Telstar nog grote broer en streekgenoot AZ.

'Niet weglopen'

De gelijke stand bij rust (0-0) werd echter meer door het matige spel van Heerenveen dan door het goede verweer van Stormvogels/Telstar verklaard. Zo vond ook de speaker van de thuisploeg. "Niet weglopen allemaal hoor'', sprak de goede man na afloop van de eerste helft.

Dankzij twee doelpunten binnen de eerste twintig minuten van de tweede helft nam Heerenveen alsnog eenvoudig een voorschot op een ticket voor de kwartfinale. De eerste treffer kwam in de 51e minuut van de voet van Gerald Sibon, de spits die zich in eerste divisie van Engeland financieel onafhankelijk voetbalde en nu echt wil presteren.

Strafschop

Denneboom besliste het duel vroegtijdig in de 65e minuut. Een benutte strafschop van aanvoerder Inia maakte de aftocht van Stormvogels/Telstar in de 74e minuut iets draaglijker. Denneboom bepaalde vervolgens met zijn tweede treffer van de wedstrijd de eindstand op 1-3.