AMSTERDAM - Trainer Henk ten Cate van Ajax kan zondag tijdens de uitwedstrijd tegen Willem II niet over Jaap Stam beschikken. De aanvoerder is nog niet helemaal hersteld van een hamstringblessure. Gregory van der Wiel vervangt hem.

"We willen geen risico met Jaap nemen", lichtte trainer Ten Cate vrijdag toe. "We hebben hem volgende week tijdens de bekerfinale ook nodig. Stam sluit maandag weer aan bij de groepstraining. Dan kan hij volgende week zondag hopelijk in De Kuip tegen AZ spelen."

Ten Cate mist in Tilburg ook de geschorste John Heitinga. Hedwiges Maduro, Zdenek Grygera en Leonardo zijn geblesseerd.

Mendes da Silva

Ook AZ-speler David Mendes da Silva kan zondag niet spelen. De middenvelder wordt dinsdag aan zijn meniscus geopereerd. Trainer Louis van Gaal kan in Rotterdam ook niet beschikken over Stijn Schaars, die nog steeds last heeft van zijn enkel.

Die wil nog een oordeel van een tweede arts. Barry Opdam, Job Bulters en Joey Didulica moeten het kampioensduel door blessures eveneens aan zich voorbij laten gaan.

Topscorer Danny Koevermans is op tijd hersteld van een knieblessure. Hij moest de vorige twee wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. De selectie van AZ bestaat uit achttien spelers.