EINDHOVEN - Het huwelijk tussen PSV en Ronald Koeman staat op knappen. Alleen als de Brabanders dit weekeinde alsnog kampioen worden - of erg goed spelen - is er wellicht een scenario denkbaar waarin de oud-international voor de club behouden blijft.

Koeman weet dat en berust ook in zijn lot: "Als je een kampioenschap weggooit, dan krijgt de trainer de schuld. Daar heb ik niet veel moeite mee."

Toch zocht Koeman de afgelopen dagen naar vertrouwen van de clubleiding, maar vond dat niet. In een persoonlijk gesprek met voorzitter Frits Schuitema vroeg hij om bevestiging. "Ik heb in dat gesprek geen duidelijkheid gekregen", aldus Koeman. "Ik voel me niet gesteund door de voorzitter."

Teleurgesteld

Schuitema en Koeman gingen woensdag met elkaar om de tafel nadat de preses eerder deze week in het Eindhovens Dagblad zei niet te weten of Koeman ook volgende week nog trainer is van PSV. Koeman neemt hem die woorden erg kwalijk: "Ik heb aangegeven dat ik enorm teleurgesteld ben over de wijze waarop hij heeft geantwoord op bepaalde vragen. Want daarmee laat je het in het luchtledige en laat je ruimte voor speculaties."

Schuitema nam in het gesprek van donderdag zijn woorden niet terug en bevestigde Koeman dat er sprake is van onrust binnen de club. Koeman: "Dat geeft wel aan dat er iets speelt."

Inmiddels bemoeien ook de commissarissen zich met de situatie.

Miljoenen

Als de Brabanders de Champions League niet halen, loopt de club miljoenen aan inkomsten mis; een doemscenario voor het financieel toch al weinig stabiele PSV.

De Eindhovense club heeft een slechte tweede seizoenshelft achter de rug, waarin het een voorsprong van elf punten verspeelde op Ajax en twaalf punten op AZ. Met nog één wedstrijd te gaan (tegen Vitesse) heeft de regerend landskampioen weliswaar evenveel punten als de twee Noord-Hollandse clubs, maar een veel minder doelsaldo. Die terugval wordt Koeman door de clubleiding aangerekend.

Begrip

Daarvoor toonde Koeman vrijdag ook begrip. "Dat is voetbal. Als trainer ben ik verantwoordelijk en daar moet je ook niet voor weglopen. Maar een voorzitter moet geen ruimte geven voor speculaties. Die moet veel duidelijker zijn in zijn antwoorden. En als er dan maandag een situatie ontstaat dat ik niet te handhaven ben, dan snap ik dat toch. We zijn toch allemaal grote jongens?"

Chemie

Koeman nam vrijdag ook in ferme bewoordingen afstand van een aantal in de media gesuggereerde problemen bij PSV. "Ik heb allerlei zaken gelezen over de chemie met de spelers. De Zuid-Amerikaanse spelers zouden niet met de trainer door één deur kunnen. De trainer zou koel en zakelijk zijn, de trainingen steriel en de relatie tussen Ronald Koeman en Jan Wouters zou moeizaam verlopen. Allemaal onzin. Daar herken ik mezelf absoluut niet in."

Koeman sprak de afgelopen dagen met een aantal bepalende spelers in zijn selectie, maar daarin kwam de kritiek niet naar boven.

"Als ik maar één moment had gemerkt dat de chemie niet aanwezig is om deze moeilijke wedstrijd zondag tegen Vitesse of zelfs play-offs aan te gaan, dan was ik opgestapt. Dat is voor mij niet aan de orde."

Play-offs

Koeman heeft ook nog alle vertrouwen in een goede afloop van het seizoen: "Ik ben vol strijd, plezier en motivatie. Wat anderen daarvan vinden buiten de groep is niet belangrijk. Ik zie wél een duidelijke stijgende lijn in dit elftal. Als je ziet hoe er getraind is, daar spat de agressiviteit vanaf. Met dit team kunnen we echt de play-offs winnen. Daar ben ik nog steeds van overtuigd."

Kluivert

PSV heeft spits Patrick Kluivert beboet voor enkele uitspraken in de media. De aanvaller noemde afgelopen week het wisselbeleid van trainer Ronald Koeman "gênant". Aanvankelijk speelde Koeman met de gedachte om Kluivert uit de selectie te zetten, maar zag daar uiteindelijk vanaf.

Koeman: "Het eerste belang is het belang van de club en niet dat van een speler of een trainer. Maar het is natuurlijk wel één van de teleurstellingen waar je als coach mee te maken krijgt. Dat je zulke dingen niet hoort van de man zelf, maar ze in de krant moet lezen. Zeker van iemand voor wie ik in het begin van dit seizoen mijn nek heb uitgestoken om hem te halen."

Da Costa

PSV kan in de laatste wedstrijd van de reguliere competitie geen beroep doen op Manuel da Costa. De Portugese verdediger heeft een knieblessure. Trainer Koeman kan in het duel tegen Vitesse ook niet beschikken over Michael Reiziger en Csaba Feher, die beiden geblesseerd zijn.

Eduardo Alcides is een twijfelgeval. De Braziliaan heeft last van zijn knie. PSV strijdt zondag voor een laatste kans op het kampioenschap. De club staat in de eredivisie in punten gelijk met AZ en Ajax, maar heeft een minder doelsaldo. Daardoor zijn de Brabanders afhankelijk van de resultaten van de twee andere clubs.