RIJSWIJK - In het kleinste voetbalstadion van de eredivisie kan AZ zondag de tweede landstitel in de clubhistorie veroveren. De Alkmaarse ploeg, die in 1981 voor de eerste keer het kampioenschap binnenhaalde, treedt bij Excelsior aan voor de ontknoping in de enerverende strijd om de eerste plaats. Een kleine 3000 toeschouwers zullen op het knusse Woudestein de ultieme machtsgreep van AZ met eigen ogen aanschouwen.

De ploeg van trainer Louis van Gaal heeft de titelkansen in eigen hand. De Noord-Hollandse brigade heeft evenveel punten als Ajax en PSV, maar beschikt over een aanzienlijk beter doelsaldo.

Het verschil met Ajax is zes treffers en met PSV zeven. Bij de min of meer ingecalculeerde winst van AZ in Rotterdam moeten de achtervolgers zondag met korfbalcijfers zegevieren om de koploper alsnog op doelsaldo te kunnen verslaan.

Ajax

Ajax (uit bij Willem II) en PSV (thuis tegen Vitesse) hopen derhalve op een stuntje van Excelsior. De Rotterdamse ploeg kan op de laatste speeldag niet meer ontkomen aan de play-offs tegen degradatie. De formatie van coach Ton Lokhoff wil voor eigen publiek in de kampioenswedstrijd van AZ vrijuit voetballen en vertrouwen opdoen voor de beslissende nacompetitie.

Ajax en PSV zullen in Tilburg en in Eindhoven vanaf de eerste minuut jacht maken op doelpunten. Beide topclubs hebben het voordeel dat de tegenstander niet meer tot het uiterste hoeft te gaan. Willem II heeft zich al verzekerd van behoud op het hoogste niveau en heeft nog een minieme kans op deelname aan de derde play-offserie om een ticket voor de Intertoto Cup. Vitesse is als middenmoter al verzekerd van een startbewijs voor die niet zo interessante wedstrijdenreeks.

Feyenoord

SC Heerenveen en Feyenoord spelen zondag in Friesland een heuse finale. Inzet is de vijfde plaats in het eindklassement, goed voor een ticket voor het UEFA-bekertoernooi. Feyenoord heeft een punt meer dan Heerenveen, maar kan niet gokken een gelijkspel.

Indien het duel in Heerenveen namelijk in een remise eindigt, maken FC Groningen (thuis tegen FC Utrecht) en Roda JC (thuis tegen Heracles Almelo) ook nog kans op de vijfde plaats. Beide ploegen moeten op het vinkentouw in elk geval winnen en daarbij hopen dat het duel in Heerenveen geen winnaar oplevert. Het doelsaldo van Roda JC is twee treffers beter dan dat van FC Groningen.

ADO

Het gedegradeerde ADO Den Haag neemt zondag bij NEC afscheid van de eredivisie. NAC Breda hoopt bij nummer vier FC Twente op een positieve verrassing, die de Brabanders eventueel nog naar de tweede play-offserie kan leiden. Sparta verdedigt in het thuisduel met RKC Waalwijk, dat in de nacompetitie tegen degradatie moet uitkomen, de dertiende plaats die recht geeft op deelname aan de derde play-offserie.