AMSTERDAM - De Europese kampioenschappen turnen in Amsterdam kunnen voor Yuri van Gelder op een enorme deceptie uitdraaien. De ringenspecialist kwam vrijdagochtend in de kwalificaties tot een score van 15,300, ver beneden zijn verwachtingen.

Coach Bram van Bokhoven en Van Gelder wezen met de beschuldigende vinger naar de jury. "Een belachelijke score", meende Van Bokhoven. "Yuri had een kleine wiebel toen hij zich opduwde naar bovenbalans. De jury stelt dat hij daarom in dat element geen twee seconden stil heeft gehangen."

Van Gelder verliet mopperend de RAI, hij moet vrezen niet bij de beste acht te eindigen en de finale van zondag mis te lopen.

Bier

"Misschien kan ik zo wel aan het bier", klonk het cynisch. Enkele krachttermen volgden. "Ik heb in de B-score 1,1 aftrek, geen idee waar ze het vandaan hebben gehaald. Die bovenbalans was geen enkel probleem. Ik had wel een halve minuut stil kunnen hangen, als het moet. Misschien heb ik iets te veel vaart in mijn oefening willen houden."

Aftrek

Van Gelder kreeg door het missen van een D-element en een verbindingsbonus een half punt aftrek in zijn A-score - 6,4 in plaats van de geplande 6,9 - en zag de uitvoering beoordeeld worden met een score van 8,900. "Het is zuur dat je hierop uitkomt na zo'n zuivere oefening", meende Van Bokhoven, die tevergeefs protest had aangetekend.

"Ik twijfel over de finale. Als ze zo streng blijven jureren is er geen probleem. Maar de ervaring leert dat de scherpte tegen de avond verdwijnt. Ja, we voelen ons genaaid."

Het Nederlandse jurylid René de Koster, in Amsterdam aanwezig als toeschouwer, noemde de aftrek niet per se onrechtvaardig. "Ze kunnen het geven. Yuri corrigeerde zichzelf en onderbrak daardoor het element."