RIJSWIJK - Een Spaanse finale lijkt in het toernooi om de UEFA-beker aanstaande. Espanyol bracht Werder Bremen, de Duitse bedwinger van zowel Ajax als AZ, een nederlaag toe die nog hoger had kunnen uitvallen dan 3-0. De marge is niettemin alleszins hoopgevend voor de return.

Osasuna verdedigt volgende week in en tegen Sevilla, de titelverdediger en de nummer twee in de Primera Division, een voorsprong van 1-0. Eric Braamhaar leidde de Spaanse poging tot Europese broedermoord in Pamplona. In de rust werd Braamhaar vervangen door Vink vanwege een blessure.

De Nederlandse arbiters haddden zes gele kaarten, vier voor de bezoekers, nodig om de orde te handhaven. Er viel maar één treffer te noteren. Roberto Soldado, evenals Savo Milosevic net terug in de ploeg, was de maker. Hij rondde een vrije trap van Patxi Puñal doeltreffend af met een knallende kopbal.

Initiatief

Wat verder naar het oosten had trainer Thomas Schaaf Werder, nummer twee in de Bundesliga, de opdracht meegegeven in het olympisch stadion op de Montjuic initiatief te tonen. Behoudens de beginfase, met een kans voor Miroslav Klose, slaagden de Duitsers daar niet in.

Wraak

Dat had veel te maken met de agressiviteit van Espanyol, altijd in de schaduw van Barcelona maar dit seizoen vastbesloten na negentien jaar weer eens de finale van een Europees bekertoernooi te halen. In 1988 was Leverkusen overigens te sterk in de eindstrijd. De 40.000 getrouwen wensten donderdag wraak.

De eerste Spaanse treffer vond wegens buitenspel van Daniel Jarque in de achttiende minuut nog geen genade in de ogen van de Noorse scheidsrechter Tom Henning Övrebö, even later was het wel raak. Verdiend.

Ivan de la Peña gaf een hoekschop kort op Francisco Rufete. Diens strakke, wegdraaiende voorzet viel perfect op het hoofd van Moises Hurtado. Bewaker Daniel Jensen was evenzeer kansloos als doelman Tim Wiese.

Pandiani

Vlak na rust maakte de Uruguayaanse spits Walter Pandiani er 2-0 van. Het was zijn elfde dit seizoen in de UEFA Cup, al vier meer dan onder anderen Klaas-Jan Huntelaar. Opnieuw vormde een corner van spelbepaler De la Peña de inleiding. Pandiani hoefde, hoog opspringend, de bal alleen door zijn haar te laten strijken.

De beslissing viel na een klein uur, en alweer was middenvelder De la Peña de bedenker. Zijn dieptepass bezorgde Raul Tamudo een vrije doorgang. Wiese torpedeerde hem buiten het strafschopgebied ten koste van een rode kaart. Met tien man kon Bremen geen gevaar stichten, ook niet met Hugo Almeida voor Klose. Vlak voor tijd bepaalde Ferrán 'Coro' Corominas, net ingevallen voor Rufete, de eindstand op 3-0 op aangeven van Albert Riera.