AMSTERDAM - Met drie finaleplaatsen hebben de Nederlandse turnsters donderdag in Amsterdam bij de Europese kampioenschappen de doelstelling bereikt.

Lichelle Wong was de beste Nederlandse. Ze kwalificeerde zich met een totaalscore van 55,450 als zestiende op een geschoonde lijst voor de meerkampfinale van zaterdag. Verona van de Leur mag zaterdag eveneens opnieuw in actie komen. Ze werd 26e in de kwalificaties voor de meerkamp.

Op de geschoonde lijst - elk land kan met maximaal twee turnsters in de finale uitkomen - betekende dat de 21e plaats. Wong bereikte bovendien de toestelfinale op brug. Haar score, 14,725, was goed voor de zesde plaats.

Balk

Wong was verheugd over haar optreden. Het was voor de Nederlands kampioene pas haar tweede meerkamp sinds de Ossendrechtse in september een enkelblessure opliep. "Jammer alleen dat het op balk misging", keek ze terug. Een val, een wankeling en nog een val na de afsprong kostten haar alles bij elkaar twee punten en een toptien-notering. "Ik was zenuwachtig. Zulke foutjes maak ik niet vaak."

Haar brugoefening daarentegen was uitstekend. "Het is leuk om hier de beste Nederlandse te zijn, maar zeker zo mooi om aan te tonen dat ik mijn blessure heb overwonnen."