MADRID - Het forum van achttien vooraanstaande voetbalclubs uit Europa, de G-14, wil het afstaan van internationals voor vriendschappelijke duels fors aan banden leggen. De instantie, met onder meer Ajax en PSV, besloot hierover dinsdag bij overleg in Madrid een brief aan de FIFA te sturen.

Het uit de hand lopen van de internationale kalender is de hofleveranciers en voornaamste betalers van de grote spelers al tijden een doorn in het oog. De zaak escaleerde opnieuw, nadat bekend werd dat de meesten hun Braziliaanse internationals de komende week moeten afstaan voor een onbeduidende ("commerciële") wedstrijd tegen (en in) China.

Confederatie Cup

Aansluitend spraken de clubs ook hun onvrede uit over het toernooi om de Confederatie Cup, dat in juni in Frankrijk wordt gehouden. Het betreft een landentoernooi tussen de kampioenen van de uiteenlopende continenten. "Het vindt plaats nadat de zware nationale competities zijn afgelopen. We vinden het unfair de spelers dan nog met een dergelijke evenement te belasten", aldus de verklaring van de G-14.

'Idioterie'

De Nederlandse vertegenwoordiger Harry van Raaij sloot zich aan bij de standpunten. "Neem nou die oefentrip van Brazilië", zei PSV's voorzitter. "Het gaat niet om een serieus oefenduel, maar het is enkel en alleen bedoeld om de kas van de betreffende bond te spekken. Op kosten van de club. Na een loodzware reis komen de spelers ook nog eens doodvermoeid terug. Dat is idioterie."

Wel onderstrepen de clubs het belang van landenwedstrijden. "Dat is helemaal niet het punt", verklaart Van Raaij. "Wel moeten er betere afspraken komen. Nu loopt het de spuigaten uit. Dat geldt ook voor de Confederatie Cup. Spelers die daaraan deelnemen hebben bijna niet eens meer de gelegenheid op vakantie te gaan. Op deze manier kan het niet verder."

Over de toekomst van de Champions League werd volgens Van Raaij slechts zijdelings gesproken. De (televisie-)contracten over de huidige opzet lopen pas in 2006 af. Desondanks is het een publiek geheim dat de bepalende clubs daarna aansturen op een Europese competitie.

In de wandelgangen werd gesproken over een opzet van met twee divisies, inclusief een promotie-degradatieregeling. Van Raaij: "Op dit onderwerp zullen we de komende tijd ongetwijfeld nog wel terug komen."