PEKING - De olympische fakkel passeert op zijn lange estafette naar de Spelen van Peking in 2008 omstreden gebieden als Taiwan en Tibet. De toorts zal ook de Mount Everest bedwingen.

Dat blijkt uit de route van de vlam, die het Chinese olympisch comité donderdag presenteerde.

China stuurt hiermee aan op een politieke twist met Taiwan, dat steeds heeft gezegd de olympische vlam te zullen weigeren als deze rechtstreeks van het Chinese vasteland komt.

Onacceptabel

Het olympisch comité van Taiwan (TOC) vindt de doortocht van de olympische vlam op zijn grondgebied "onacceptabel" omdat de gekozen route de status van het eiland als zelfstandige natie zou ondermijnen. China beschouwt Taiwan nog altijd als een provincie, al dateert de afscheiding uit 1949.

"De autoriteiten in Peking proberen van de fakkelloop een binnenlandse aangelegenheid te maken in deze fase. Dat is een kleinering van onze status en volstrekt onaanvaardbaar", zei TOC-voorzitter Tsai Chen-wei.

Halteplaats

De olympische fakkel legt een route af van 97.000 kilometer alvorens Peking te bereiken. Twintig grote steden op vijf continenten zijn halteplaats.