ARNHEM - Edward Sturing volgt Ronald Koeman voorlopig op als coach van Vitesse. De oud-speler was al enige tijd assistent-trainer bij de club. Sturing is in eerste instantie aangesteld tot de winterstop.

In 1999 was Sturing als ad interim al eens eerder acht duels verantwoordelijk voor de hoofdmacht van Vitesse. Hij deelde die taak destijds met Jan Jongbloed, na het vroegtijdige vrek van Herbert Neumann. Destijds kwam Koeman op zijn beurt Sturing opvolgen.

Over de langere termijn kon Vitesse nog geen mededelingen doen. "Alles ligt open", verklaarde technisch directeur Jan Streuer. Voorzitter Jos Vaessen: "Op dit moment willen we geen overhaaste beslissingen nemen. We nemen alle tijd. Rond de winterstop zien we wel of we op deze voet doorgaan of de oplossing extern zoeken."

Sturing vond dat geen probleem. "In de komende drie weken spelen we nog vier duels, te beginnen vrijdag met De Graafschap. Daarin willen we uiteraard zo goed mogelijk presteren. Ik zie deze periode echter niet als een soort tentamen. Ik ben blij dat ik de club op deze manier kan helpen. Destijds was ik blij dat m'n periode als hoofdtrainer erop zat, nu ben ik wat ouder, heb de cursus afgerond en ik heb er weer ontzettend veel zin in."

Niet blij

Vitesse was niet blij met het vertrek van Koeman. Vaessen: "De buitenwacht roept nu dat het mooi is dat we een leuke afkoopsom krijgen. We hadden echter veel liever gehad dat Ronald was gebleven. Zelf wilde hij graag naar Ajax, daarom hebben we niet geprobeerd hem te houden. Onze opzet was oorspronkelijk gewoon dat Koeman bij Vitesse zijn tot het einde van dit seizoen lopende contract zou afmaken."

Vaessen was donderdagavond voor de eerste keer door Ajax benaderd. "Ik heb alle gesprekken uitgesteld tot na de wedstrijd van zondag tegen FC Utrecht. Om de rust zoveel mogelijk te bewaren. Uiteindelijk had Ajax een probleem en kan Vitesse dat nu gaan oplossen. In bepaalde periodes is er een transferstop voor spelers, om concurrentievervalsing te voorkomen. Wat mij betreft mag die er ook voor trainers komen."

Sturing wil vooralsnog geen wijzigingen doorvoeren. Hij werkt de komende weken met dezelfde selectie als Koeman dat deed. De nieuwe man gaat ook verder met de bestaande staf. Daaraan wordt op dit moment niemand toegevoegd. Sturing: "Ronald heeft een geweldige staf samengesteld. Daar ga ik graag mee verder."

/DOSSIEREredivisie