AMSTERDAM - Tourdirecteur Christian Prudhomme is zeer tevreden met de schorsing van de Italiaan Ivan Basso door zijn team Discovery Channel. Prudhomme spreekt van een verantwoordelijke beslissing. "Ik moet de leiding mijn complimenten maken."

Basso moet zich volgende week woensdag verantwoorden voor de tuchtcommissie van het Italiaans Olympisch Comité Coni, die nieuwe dopingbeschuldigingen uitte aan het adres van de wielrenner.

Tot die tijd is hij in elk geval geschorst. Hij miste hierdoor woensdag de semiklassieker de Waalse Pijl en zondag is hij ook niet van de partij bij Luik-Bastenaken-Luik.

Bewijs

De zaak tegen de in oktober nog door het Coni van dopinggebruik vrijgesproken Basso werd dinsdag heropend. De Spaanse justitie zou de sportkoepel bewijs kunnen leveren dat het DNA van Basso in een zak met bloed zit die vorig jaar in beslag werd genomen bij de Spaanse sportarts Eufemiano Fuentes.

Het Coni zou het gevonden DNA momenteel met dat van de 29-jarige Discovery-renner vergelijken. Basso had in november bij zijn overstap naar Discovery zijn stamcelmateriaal ter beschikking gesteld. De Italiaan tekende begin dit seizoen een contract voor twee jaar bij het Amerikaanse team.