CHARLEROI - De wielerploeg van Unibet.com is woensdagochtend niet van start gegaan in de Waalse Pijl. De ploeg kreeg geen toestemming van ASO, de organisatie van de koers uit de ProTour.

Daarmee gaat de ASO in tegen de uitspraak van de Handelsrechtbank in Luik, die dinsdag bepaalde dat de ploeg startrecht heeft.

Dwangsom

De Handelsrechtbank bepaalde daarbij dat de ASO een dwangsom van 5 miljoen euro zou moeten betalen voor zowel de Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik, de koers die zondag plaatsvindt en ook onder de vlag van ASO valt. De organisatie weert de ploeg omdat de gokwet in Frankrijk promotie van de sponsor Unibet niet toestaat.

In een verklaring laat de eigenaar van de wielerploeg weten dat de boete van 5 miljoen euro zal worden opgeëist. Dinsdag verschenen er tegenstrijdige berichten over het startrecht van Unibet, aangezien in eerste instantie een kort geding van de wielerbond UCI tegen ASO bij de rechtbank in Brussel werd verloren. Later op de dag volgde het vonnis van de Handelsbank in Luik.

Volgens het wielerteam staan beide procedures volstrekt los van elkaar. "Er zijn andere partijen bij betrokken en ze gaan over verschillende rechtsgebieden."