BRUSSEL - De Handelsrechtbank in Luik heeft de wielerformatie Unibet.com toch startrecht gegeven voor de klassiekers Waalse Pijl (woensdag) en Luik-Bastenaken-Luik (zondag).

De Zweeds/Belgische Tour-ploeg verloor dinsdag eerder een kort geding dat het tegen het Franse organisatiebureau ASO had aangespannen.

Jacques Hanegraaf en Hilaire van der Schueren van Unibet.com lieten dinsdagmiddag in Charleroi door een deurwaarder al vaststellen dat ze werden geweigerd voor de Waalse Pijl. Als de ASO de ploeg niet alsnog toelaat moet die organisatie volgens de Handelsrechter een dwangsom van 5 miljoen euro per wedstrijd betalen.

Wildcards

Unibet werd dit voorjaar het slachtoffer van het conflict over de ProTour tussen de wielrenunie UCI en ASO, tevens organisator van de Ronde van Frankrijk. Unibet kreeg van de UCI als negentiende ploeg een licentie voor de ProTour-wedstrijden, maar ASO houdt vast aan achttien ploegen en bepaalt zelf de wildcards.

De Handelsrechtbank oordeelde dat de ASO de wielerformatie Green Cycle Associates, gesponsord door Unibet, startrecht moet geven. De organisatie moet het team eveneens laten rijden in de normale wielerkledij, die Unibet.com vermeldt.

Sponsor

Volgens de Handelsrechtbank is het niet het team Green Cycles Associates, maar een sponsor (Unibet) wiens activiteiten als illegale kansspelen bestempeld worden. ASO moet voorrang geven aan de belangen van Green Cycle Associates.

Aangezien ASO een dominante positie in de organisatie van wielerwedstrijden heeft, moet het alle mogelijke partners op een objectieve, doorzichtige, rechtvaardige en niet-discriminerende manier behandelen. En dit is volgens de rechtbank niet het geval.