MANCHESTER - Manchester United heeft AC Milan verslagen in de eerste wedstrijd in de halve finales van de Champions League.

De kans dat Athene een Engelse invasie te verwerken krijgt voor de finale van de Champions League is onveranderd groot.

AC Milan hield Manchester United dinsdagavond op Old Trafford heel lang knap in bedwang. De geroutineerde Italiaanse ploeg was, vooral dankzij zijn briljante Braziliaan Kaka, heel dicht bij een gelijkspel. Wayne Rooney sloeg vlak voor tijd alsnog toe: 3-2.

Seedorf

Clarence Seedorf houdt niettemin goede hoop op zijn vierde triomf in het belangrijkste Europese bekertoernooi; na Ajax (1995) en Real Madrid (1998) zijn tweede in dienst van Milan.

Daar zag het aanvankelijk niet naar uit in het duel tussen jeugdig Engels enthousiasme en bedaagde Italiaanse degelijkheid. Het verschil school uiteindelijk in de defensies.

Maldini

Paolo Maldini debuteerde in 1985 op dit niveau. Cristiano Ronaldo was toen zeven maanden, Wayne Rooney niet eens geboren.

De eerste slag was voor de Mancunians. Ronaldo, uitgeroepen tot speler van het jaar in de Engelse Premier League, kopte al na vijf minuten uit een hoekschop hard in.

Dida, hersteld van een schouderblessure, weifelde. De Braziliaanse keeper kreeg nog wel een hand achter de bal maar tikte die, onder druk van Gabriel Heinze, niet uit maar in zijn doel.

Kaka

Edwin van der Sar hoefde in de openingsfase alleen een halfbakken schot van Kaka op te vangen. De Oranje-international zou nog veel last krijgen van de 25-jarige middenvelder.

Halverwege de eerste helft capituleerde hij voor het eerst. Seedorf, bij wie op links de gevaarlijkste aanvallen begonnen, gaf het subtiele steekpassje dat Kaka met links in de verre hoek een doeltreffend vervolg gaf.

Even later maakte de Braziliaan ook zijn negende treffer van dit CL-seizoen. Zijn bewakers Heinze en Patrice Evra liepen elkaar knullig in de weg.

Van der Sar voorkwam de hattrick van Kaka. Het was tekenend voor de verhouding op dat moment. United had als excuus het ontbreken van gelouterde verdedigers als Rio Ferdinand, Gary Neville en Nemanja Vidic.

Gele kaart

Voor de return komt daar ook Evra bij. Door een domme gele kaart is de Fransman volgende week geschorst.

Sir Alex Ferguson joeg zijn manschappen na rust uiteraard naar voren. Milan bleef, geleid door Kaka, beter voetballen maar de dreiging voor Dida werd allengs groter.

Nadat Michael Carrick een goede kans had laten liggen, bracht de onverzettelijke 'powerforward' Rooney het stadion na een uur echt tot leven: 2-2.

Kwartfinale

De jacht op meer leverde, in tegenstelling tot de kwartfinale tegen AS Roma toen elk schot een haas was (7-1), heel lang niets op. Tot de ultieme bevlieging van Rooney in blessuretijd.

Hij knalde hard en laag raak op aangeven van Ryan Giggs.

Kritiek

Clarence Seedorf was dinsdag niet echt te spreken over het optreden van ploeg AC Milan tegen Manchester United.

"Dit is misschien wel een goede uitgangspositie, maar als je het zo weggeeft kun je niet tevreden zijn", zei de Nederlandse international na het duel voor de microfoon van de NOS.

Seedorf was van mening dat 2-2 meer verdiend was geweest. "Ik denk dat we toch te lang gewacht hebben en het initiatief te veel aan hun hebben overgelaten. Als je ze laat voetballen weet je dat je het moeilijk krijgt."

Topscores

Kaka is na de eerste wedstrijd in de halve finale tegen Manchester United de onbetwiste topscorer dit seizoen in de Champions League.

De Braziliaanse middenvelder bracht met deze wedstrijd zijn totaalscore op negen.

De topscorerslijst is: 1. Kaka (Milan) 9, 2. Crouch (Liverpool), Drogba (Chelsea), Van Nistelrooij (Real Madrid), Morientes (Valencia) 6, 6. Raul (Real Madrid) 5, 7. o.a. Rooney (Manchester United).

Manchester - AC Milan