ROME - De Amerikaanse wielerploeg Discovery Channel heeft zijn kopman Ivan Basso dinsdagmiddag voorlopig op non-actief gezet. De Italiaanse renner heeft te horen gekregen dat zijn betrokkenheid bij het Spaanse dopingschandaal opnieuw zal worden onderzocht.

Giro-winnaar Basso zou dinsdag naar België vliegen om te starten in de Waalse Pijl (woensdag) en Luik-Bastenaken-Luik (zondag), maar is thuisgebleven. Zijn deelname aan de Ronde van Italië, die op 12 mei begint, is door de schorsing ook twijfelachtig geworden. "Dat wordt inderdaad een moeilijk verhaal nu Discovery hem heeft geschorst", beaamde Giro-baas Angelo Zomegnan. "Het is een gecompliceerde situatie".

Het Italiaans olympisch comité (CONI) heeft de dopingzaak van wielrenner Basso heropend. De winnaar van de Giro 2006 moet zich volgens persbureau Ansa woensdagmiddag 2 mei, anderhalve week voor de start van de Ronde van Italië, melden bij de aanklager van het nationaal antidopingbureau.

Basso mocht vorig jaar niet meedoen aan de Tour de France omdat zijn naam werd genoemd in 'Operación Puerto', het Spaanse onderzoek naar de handel en wandel van dopingarts Eufemiano Fuentes. Dat kostte hem zijn contract bij de Deense profploeg CSC, maar Discovery Channel nam de Italiaanse ronderenner vervolgens maar al te graag in de gelederen op.

De internationale wielrenunie (UCI) heeft er maandag bij de Spaanse autoriteiten nog eens op aangedrongen iets te doen met de bevindingen van Operación Puerto. In Duitsland leidde het onder meer tot het afscheid van Jan Ullrich.

Verhoor

Italië heeft nu kennelijk ook gehoor gegeven aan de oproep, na de zaak in september nog te hebben geseponeerd. Aanklager Ettore Torri en zijn assistent Franco Cosenza willen Basso volgende maand verhoren ten aanzien van "het gebruik dan wel het voorgenomen gebruik van verboden middelen of methodes". Dat is overtreding van de regels die in artikel 2.2 van de WADA-code zijn omschreven.

Zakken bloed

De krant La Repubblica meldde dinsdag dat de Italiaanse dopingbestrijders nieuw bewijs tegen Basso hebben gevonden. Ze zouden beschikken over enkele in de koelkast van Fuentes aangetroffen zakken bloed die aan de wielrenner toebehoren. DNA-onderzoek kan uitsluitsel geven.