RIJSWIJK - Meer dan de helft van de Nederlanders kan Johan Cruijff niet altijd volgen in zijn analyses op tv, maar vindt dat niet erg.

Bekijk video

Dat blijkt uit een peiling onder 1200 Nederlanders van opiniepeiler Maurice de Hond in opdracht van het ANP. Cruijff is ook als analyticus onnavolgbaar, maar de man die woensdag 60 jaar wordt, krijgt in Nederland wel veel waardering.

Maar liefst 69 procent van de Nederlanders zegt trots te zijn op de voormalige 'nummer 14'. Slechts een op de drie Nederlanders vindt dat Cruijff de beste voetballer aller tijden is, maar de helft van de mensen meent dat hij in elk geval in de top twee thuishoort.

Bondscoach

Hoewel Cruijff al sinds 1996 geen coach meer is, blijft het vertrouwen in 'El Salvador' bestaan. Van de ondervraagden is 40 procent van mening dat Cruijff nog eens bondscoach van het Nederlands elftal zou moeten worden. De mensen die vinden dat dat niet zou moeten gebeuren, zijn wel in de meerderheid: 43 procent.

Opmerkelijk is dat het percentage voorstanders even groot is bij de groep die het Nederlandse betaald voetbal intensief volgt, maar dat het aantal tegenstanders in die groep beduidend hoger ligt: 56 procent hoeft Cruijff niet aan de leiding van Oranje te zien.

Positief

De analyses van Cruijff rondom belangrijke wedstrijden worden door 35 procent van de mensen positief ervaren. Van de fanatieke voetbalvolgers ligt dat percentage hoger: 48. Slechts een klein deel van de Nederlanders krijgt een negatief gevoel bij de uiteenzettingen van de oud-voetballer: 13 procent.

Een kwart van de mensen zegt Cruijff altijd te kunnen volgen, terwijl 53 procent dat niet kan. Die groep heeft daar geen probleem mee, een groep van 7 procent kan Cruijff niet volgen en stelt dat bovendien niet op prijs.

Brazilië

Op de vraag welk doelpunt van Cruijff het mooist is, kunnen slechts weinig mensen een antwoord geven. De goal tijdens de halve finale tegen Brazilië op het WK 1974 krijgt de meeste stemmen (15 procent). Ook bij de intensieve volgers heeft die treffer de voorkeur (25 procent).

De beroemde goal tegen ADO-keeper Ton Thie in 1972 (met een bandje in de hand) is een goede tweede. De fraaie lob bij zijn rentree bij Ajax (1981) tegen Haarlem is nummer drie.

Van de ondervraagden meent 27 procent dat Cruijff de huidige bondscoach Marco van Basten zou moeten vervangen. Meer dan de helft (54 procent) is daar echter op tegen. Slechts een kwart gelooft dat Nederland al eens wereldkampioen was geweest met Cruijff als bondscoach.

Cruijff-moe

Een op de drie Nederlanders vindt dat de aandacht voor de zestigste verjaardag van Cruijff wat veel is en geeft aan 'Cruijff-moe' te zijn. Ruim de helft, 54 procent, is de oude meester echter nog niet zat.

Uiteraard kunnen Cruijffs beroemde uitspraken in een peiling niet ontbreken. Op de vraag wat zijn mooiste uitspraak is, kreeg een beruchte oneliner de meeste 'hits': 'Elk nadeel heb zijn voordeel'.

In de top zeven staat vanzelfsprekend ook zijn legendarische Spaanse vertaling van 'een gegeven moment': Un momento dado. Dat Cruijff niet alleen als voetballer onnavolgbaar was, wordt wel duidelijk uit de uitspraken die respectievelijk op plaats vier en plaats zes staan: 'Je snapt het pas als je het begrijpt' en 'De verdediging was geitenkaas'.