AMSTERDAM - De invloed van Johan Cruijff op het Nederlandse voetbal was en is onveranderd groot. De legendarische nummer 14 mag, als hij dat wil, bij Oranje ook de opvolger van bondscoach Marco van Basten 'uitkiezen'.

"Ik zie geen enkele aanleiding om Johan niet opnieuw om advies te vragen", laat KNVB-directeur Henk Kesler weten.

De jurist uit Enschede toog in december 2004 naar Barcelona om de mening van Cruijff te horen inzake mogelijke vervangers voor Dick Advocaat bij het Nederlands elftal. "Ik wilde van Johan weten wie hij op dat moment de beste optie vond voor Oranje. Hij kwam met Marco van Basten op de proppen. Toen was het snel, heel snel rond, ja."

Geïrriteerd

Kesler had twee jaar eerder, na het onvermijdelijke afscheid van Louis van Gaal als bondscoach, Cruijff ook al als topadviseur op de korrel. "Ik heb toen via-via, in de persoon van teammanager Hans Jorritsma, naar zijn standpunt laten informeren. Ik begreep later dat hij dat niet zo op prijs had gesteld."

"Johan was daarover nogal geïrriteerd. Hij vond dat ik dat zelf had moeten doen. Na het vertrek van Advocaat in 2004 dacht ik: die fout maak ik geen tweede keer. Ik heb toen het vliegtuig gepakt en ben naar Barcelona gegaan. Dat zal ik weer doen, indien nodig."

Zuid-Afrika

Kesler gaf nog wel aan dat hij Cruijff waarschijnlijk niet zal inschakelen indien de KNVB en Van Basten de samenwerking tot en met het WK in 2010 in Zuid-Afrika willen verlengen. "Nee, dat lijkt me dan niet nodig. Maar daar zijn we nu nog niet mee bezig. We hebben wat dat betreft nog wel even de tijd."

Kesler wilde na het WK vorig jaar in Duitsland het contract van Van Basten, dat medio 2008 afloopt, al verlengen tot de zomer van 2010. De vertrouweling van Cruijff vond het toen echter te vroeg om al bij te tekenen.