RIJSWIJK - Staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) gaat agressie, discriminatie en bovenmatig alcoholgebruik in de sport aanpakken. Ze wil met sportbonden en verenigingen afspraken maken over een 'zero-tolerancebeleid' tegen onwenselijk gedrag op het sportveld.

De staatssecretaris stelt dit in een reactie op de publicatie 'Gele kaart voor de sport' die het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag openbaar maakt. Uit onderzoek van het SCP blijkt onder meer dat 12 procent van de sporters in de afgelopen drie jaar getuige is geweest van fysieke agressie op het veld.

Ook voelt één op de acht scheidsrechters in het amateurvoetbal zich soms of vaak onveilig tijdens het fluiten.

Homoseksualiteit

Discriminerende opmerkingen komen volgens het onderzoek ook veelvuldig voor. Van de sporters hoorde 14 procent de afgelopen drie jaar negatieve opmerkingen over homoseksualiteit, 20 procent ving negatieve geluiden op over andere culturen en religies en 17 procent werd geconfronteerd met vrouwonvriendelijke grappen.

"Over enkele jaren wil ik een substantiële verbetering van de cijfers", aldus Bussemaker in haar reactie. Ze roept de sportsector op om ook zelf plannen te maken om de negatieve praktijken tegen te gaan.