PARIJS - Een hernieuwde test van zeven B-stalen van urine van de Amerikaanse Tour-winnaar Floyd Landis heeft volgens de Franse krant L'Equipe aangetoond dat de wielrenner tijdens de Tour van 2006 te veel testosteron in het lichaam had. De test is uitgevoerd in een Frans dopinglab, waarbij een nieuwe techniek is toegepast.

Met deze werkwijze kunnen de onderzoekers onderscheid maken tussen lichaamseigen testosteron en een synthetische vorm van dit mannelijk geslachtshormoon. Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA had gevraagd om deze nieuwe analyse van de B-stalen, die in eerste instantie negatief waren geweest.

De voorzitter van het Franse anti-dopingbureau LNDD, Pierre Bordry, ontkende maandagavond dat de uitslagen van de testen al bekend zijn.

Sabotage

De 31-jarige Landis, die doping altijd heeft ontkend, reageerde op zijn website en bij een persconferentie op het bericht. Volgens de renner heeft USADA een door Landis afgevaardigde waarnemer verboden aanwezig te zijn bij het onderzoek. "Dat is weer een sabotage-actie die voorkomt dat mijn zaak eerlijk wordt behandeld.

Hoe kan van mij worden verwacht dat ik mijn onschuld bewijs als het USADA zijn eigen regels steeds weer breekt? Ik ben echt woedend over de handelwijze van USADA en LNDD. Ze maken op deze manier van dit proces een juridische farce."

Reputatie

Ook de advocaat van Landis was boos. "Het LNDD vecht voor zijn reputatie, daarom hebben wij er juist voor gevochten de zeven stalen in een ander lab te laten onderzoeken. Nu komt het erop neer dat de vos het hok met kippen bewaakt."

Landis wordt volgende maand verwacht op een hoorzitting. Als hij schuldig wordt bevonden, hangt hem een tweejarige schorsing boven het hoofd. Landis kan bovendien de eerste Tourwinnaar worden wiens naam achteraf van de erelijst wordt geschrapt.

Testosteron

Bij Landis werd vorig jaar een verstoorde testosteronspiegel vastgesteld. Ook de contra-expertise was positief.

Deze stalen waren afkomstig van de zeventiende etappe van de Ronde van Frankrijk. De stalen die nu zijn onderzocht, zijn afkomstig van andere meetmomenten tijdens de Tour.