ALKMAAR - Louis van Gaal zei het zondag na de overwinning op SC Heerenveen (3-1) al. AZ heeft bijna het hele seizoen PSV en Ajax achtervolgd, nu staan de Alkmaarders zelf bovenaan

Dat brengt een ander soort druk teweeg bij de jonge spelersgroep. Van outsider is AZ opeens favoriet. En dus ging het maandag ineens over feesten en huldigingen in plaats van eventuele deelname aan de play-offs.

De spelers letten secuur op hun woorden. "Tot nu toe is alles leuk en aardig, maar we hebben nog helemaal niets", aldus Simon Cziommer die zondag twee doelpunten maakte. "We moeten ons als spelersgroep volledig concentreren op Excelsior", vond doelman Boy Waterman.

Sterven

Ook routinier Barry Opdam liet zich niet verleiden tot grootspraak. Hij heeft wel gekkere dingen gezien in Alkmaar. Opdam maakte als enige van de huidige spelersgroep in 1997 al deel uit van de AZ-selectie. Toen degradeerde de club naar de eerste divisie. "Het is moeilijk te beseffen wat er de laatste tien jaar allemaal is gebeurd bij AZ. De club was op sterven na dood", weet Opdam nog.

"Je hoorde toen de wildste verhalen, zelfs dat de stekker uit de club gehaald zou worden. Moet je eens kijken waar we nu staan. Dat is toch wel vreemd om zo van dichtbij mee te maken. De club zit in een bepaalde flow."

Blessure

Opdam zelf kan de ontknoping in de competitie en de bekerfinale niet meemaken. Hij heeft een knieblessure en is daarvan niet voor 6 mei hersteld. "Het doet zeer om in deze fase vanaf de zijkant toe te moeten kijken. Dan heeft Simon Cziommer het beter voor elkaar.

Hij miste juist een groot deel van de competitie, maar is nu precies op tijd hersteld. Als we kampioen worden, zal ik het niet minder als 'mijn' titel beschouwen. Ik heb genoeg wedstrijden gespeeld. En we hebben elkaar allemaal nodig gehad."

Kans

Het geloof bij Opdam in de titel is aanwezig, maar nog niet zo heel lang. "Van Gaal heeft ons steeds gezegd dat we onze wedstrijden zelf moesten blijven winnen. Dan zouden we een kans maken. Na de zege van PSV op Twente dacht ik dat het een moeilijk verhaal zou worden, PSV laat namelijk niet zo vaak punten liggen bij Utrecht. Toen het zondag in de Galgenwaard 1-1 werd, was dat een fantastisch gevoel."

Wijn

Cziommer onderschrijft dat. "Op zo'n moment krijg je nog meer kracht. Gregoor van Dijk is zijn belofte gelukkig nagekomen. Hij beloofde me dat Utrecht PSV punten zou afpakken, ook al deed hij zelf niet mee. Of hij nu een flesje wijn tegemoet kan zien? Nog niet, eerst moeten we zondag van Excelsior winnen."