WAALWIJK/ALMELO - De strijd onderin de eredivisie om de plaatsen in de nacompetitie is beslist. RKC Waalwijk en Excelsior zullen zich via de extra wedstrijden moeten zien te handhaven in de hoogste klasse.

Excelsior verloor zondagmiddag op de voorlaatste speeldag, na een voorsprong, met 3-2 in Almelo van Heracles. RKC Waalwijk maakte voor eigen publiek in de tweede helft wel een vroege achterstand tegen Willem II goed, maar kwam niet verder dan de 1-1. Willem II en Heracles zijn door de resultaten zeker van handhaving in de eredivisie.

NAC - Roda JC

Roda JC heeft na de overwinning van 0-2 op NAC Breda in theorie nog uitzicht op de vijfde plaats, die recht geeft op deelneming aan de play-offs met als inzet een plaats in de voorronde van de Champions League. De ploeg is daarbij afhankelijk van het resultaat van Heerenveen-Feyenoord volgend weekeinde. Ondanks het verlies behoudt NAC Breda de kans op deelname aan de play-offs voor een UEFA Cup-plaats.

NAC bleek de de afstraffing bij AZ in de halve finale om de KNVB-beker nog niet te boven. De ploeg creëerde te weinig uitgespeelde kansen om het Roda JC echt lastig te maken. Het sterke verdedigingsduo Davy de Fauw en Pa Kah hield gemakkelijk stand.

Rood

Bovendien kreeg NAC-aanvaller Victor Sikora twee minuten voor rust de rode kaart van scheidsrechter Ben Nijhuis. De eerste gele kaart had de aanvaller van NAC gekregen voor een handsbal, de tweede vanwege aanmerkingen op de leiding. Het duurde overigens even voordat de arbiter besefte dat Sikora al een keer geel had gekregen getuige zijn late reactie met het trekken van het rood.

NAC keek toen al tegen een achterstand van 0-1 aan. Na 35 minuten kopte Pa Kah een hoekschop van Adil Ramzi fraai in. Een verdiende voorsprong gezien het lichte veldoverwicht dat de Limburgers vooral in de eerste helft hadden. De beste kansen waren evenwel voor NAC. Glen Salmon zag zijn poging naast gaan en een schot van Maceo Rigters werd gekeerd door doelman Vladan Kujuvic.

Na rust was NAC enkele keren dicht bij de gelijkmaker, maar Salmon zag zijn kopbal in het zijnet belanden, Rob Penders kopte uit een hoekschop van Mike Zonneveld rakelings over en Maceo Rigters zag zijn schot afketsen op de vuisten van doelman Vladan Kujovic. Daarna kreeg Roda JC tegen het tiental van NAC diverse mogelijkheden de voorsprong uit te bouwen. Het duurde tot de 73ste minuut voordat invaller Sekou Cisse na een knappe rush Adil Ramzi in staat stelde voor zekerheid te zorgen: 0-2.

Vitesse - FC Twente

Vitesse heeft zondag thuis met 1-1 gelijkgespeeld tegen FC Twente. Het enige Vitesse-doelpunt viel twaalf minuten na rust uit een strafschop, benut door Ruud Knol. Blaise N'Kufo trok de stand pas een paar minuten voor het einde gelijk met zijn 21e doelpunt dit seizoen.

Behalve de eer, stond er in deze voorlaatste competitiewedstrijd niets op het spel. FC Twente is al zeker van Europees voetbal en Vitesse heeft zich geplaatst voor de play-offs, met kans op een ticket voor de UEFA Cup.

Ongemotiveerd

Het publiek in het Gelredome leek dan ook op een gezapige wedstrijd af te stevenen. De eerste helft was traag, ongemotiveerd en soms slaapverwekkend. Het publiek moest zelfs Vitesse-doelman Stojkovic even attenderen op een terugspeelbal. De doelman van Vitesse stond met zijn rug naar de bal en als er niet geschreeuwd was, was de bal zo over de doellijn gerold.

Ook scheidsrechter Reinold Wiedemeijer leek last te hebben van het warme weer en het trage tempo. De arbiter zag een terugspeelbal op Twente-keeper Boschker in het strafschopgebied over het hoofd en onthield Vitesse daarmee een vrije schop op enkele meters van de goal.

Vitesse had nog het beste excuus voor het povere optreden in de eerste driekwartier. Topscorer Danko Lazovic ontbrak. De spits is in verband met familieomstandigheden in Servië. Fred Benson leek zijn maatje voorin zeker in de eerste helft node te missen.

Offensief

Na rust veranderde de wedstrijd als bij toverslag. Vitesse lanceerde een offensief op het goal van Twente en dat had een klein kwartier na rust succes. De doorgebroken Vitesse-spits Benson werd in het strafschopgebied neergehaald door Ramon Zomer. Ruud Knol verzilverde de strafschop.

FC Twente ging fanatiek op zoek naar de gelijkmaker en met aanvallen over en weer werd het zowaar nog een leuke wedstrijd. De meeste kansen waren voor de Tukkers, maar zij vonden de uitblinkende Stojkovic steeds op hun pad. Blaise N'Kufo wist de doelman uiteindelijk vlak voor het eindsignaal via de binnenkant van de paal te verschalken.