ALKMAAR - AZ kan volgende week zondag in het uitduel bij Excelsior voor het eerst sinds 1982 kampioen van Nederland worden. De Alkmaarders versloegen zondag SC Heerenveen met 3-1 en namen de koppositie over van PSV, dat niet verder kwam dan 1-1 bij FC Utecht.

Lange tijd leek de zege van AZ niet voldoende om PSV van de eerste plaats te verdrijven. Utrecht zorgde pas kort voor tijd voor de gelijkmaker. Het doelpunt van Alje Schut zorgde voor een enorme explosie van vreugde in het DSB-stadion.

Doelsaldo

AZ, Ajax en PSV hebben allemaal 72 punten. Het doelsaldo van AZ (+53) is aanzienlijk beter dan dat van Ajax (+47) en PSV (+46). AZ gaat de titel proberen veilig te stellen bij Excelsior. Die club verloor zondag bij Heracles en moet de nacompetitie in.

Het is voor het eerst sinds zeer lange tijd dat AZ met de druk van het koploper zijn te maken krijgt. Alleen aan het begin van de competitie stonden de Noord-Hollanders even bovenaan. Daarna voerden Ajax en PSV de ranglijst aan.

Van Gaal

Louis van Gaal denkt dat AZ zondag een belangrijke stap heeft gezet op weg naar de eerste titel sinds 1982. "Maar we zijn er nog niet. Ik heb mijn spelers een anekdote verteld. In 1990 was ik assistent van Leo Beenhakker bij Ajax. Op de voorlaatste speeldag moesten we op bezoek bij Dordrecht, dat al gedegradeerd was. We verloren met 1-0. PSV won de titel. Dat moeten we goed onthouden."

Volgens Van Gaal krijgt AZ nu ook te maken met een andere soort druk. "We zijn nu opeens geen achtervolger meer, maar koploper. Dat is iets heel anders."

Mocht AZ winnen bij Excelsior, dan geeft het doelsaldo de doorslag in de titelrace. "Daar ben ik wel blij mee", aldus Van Gaal. "Een mooiere beloning voor ons aanvallende voetbal is er niet."

SC Heerenveen zakte door het verlies naar de zesde plaats en moet volgende week in het slotduel van Feyenoord winnen om zich te plaatsen voor de play-offs voor deelname aan de Champions League.

SC Heerenveen wilde de beslissing om de vijfde plaats duidelijk niet af laten hangen van het duel met Feyenoord van volgende week. De Friezen voetbalden direct vanaf het begin gedurfd in Alkmaar.

Moeite

AZ had vooral in de beginfase moeite met de aanvallende tactiek van Heerenveen. Van Gaal miste rechterverdediger Gretar Steinsson wegens een schorsing. Dat was een ruime week eerder in de UEFA-beker tegen Werder Bremen (4-1) ook het geval. Net als in die wedstrijd startte Demy de Zeeuw op de plaats van Steinsson. Rogier Molhoek nam de positie van De Zeeuw als controlerende middenvelder over. Gijs Luirink moest vanaf de reservebank toekijken. Zijn rol bij AZ lijkt voorlopig uitgespeeld.

Het veldoverwicht van Heerenveen leidde het eerste kwartier niet tot kansen. Alleen topscorer Afonso Alves was met een schot voorlangs enigszins dicht bij een doelpunt.

AZ wist zich wel raad met de ruimte die Heerenveen achterin weg gaf. Het openingsdoelpunt kwam na een kwartier spelen echter uit een dood spelmoment. Simon Cziommer krulde een vrije trap van net buiten het strafschopgebied langs doelman Brian Vandenbussche: 1-0.

Voorsprong

Ook daarna bleef het duel amusant. AZ nam de regie steeds meer in handen en bouwde nog voor rust de voorsprong uit. Maarten Martens raakte de lat, maar Shota Arveladze kopte in de rebound alsnog raak: 2-0.

Na de pauze hield het publiek zich vooral bezig met de tussenstand in stadion Nieuw Galgenwaard. In Alkmaar werd het nog even spannend toen Afonso Alves 2-1 maakte. Een aantal minuten later drong door dat Utrecht gelijk had gemaakt. Aansluitend zorgde Cziommer met zijn tweede doelpunt voor de beslissing: 3-1. De spelers vierden de zege alsof de titel al binnen was.