ROTTERDAM - Na twee dikke nederlagen tegen FC Groningen (0-4) en Heracles Almelo (4-1) bleef Feyenoord zondag een nieuwe deceptie bespaard. De thuiswedstrijd tegen middenmoter NEC leverde zowaar een puntje op: 1-1.

Er was zelfs sprake van enige winst gezien de nederlaag van concurrent SC Heerenveen bij AZ. Daardoor kunnen de dolende Rotterdammers zondag tijdens de laatste competitieronde in Friesland aan een gelijkspel genoeg hebben om de vijfde plaats alsnog veilig te stellen. Maar gezien het opnieuw stroeve spel van de thuisploeg is dat nog een hels karwei. Bovendien zijn Roda JC en FC Groningen, beide op twee punten van Feyenoord, ook plotseling weer kansrijk in de strijd om de vijfde positie.

'Wij gaan ervoor'

"Het wordt tegen Heerenveen de dood of de gladiolen", aldus trainer Erwin Koeman. "Het uitgangspunt kan niet duidelijker: wij moeten winnen om vijfde te worden en Heerenveen heeft dezelfde opdracht. Wij gaan ervoor."

Feyenoord won dit seizoen pas vijf uitduels. Toch is Koeman niet pessimistisch gestemd voor de loodzware klus in Friesland. "We hebben dit seizoen heel wat stormen overleefd. Dus waarom zou het bij Heerenveen niet goed kunnen aflopen? Hopelijk kan onze aanvoerder Theo Lucius dan weer meedoen en Dwight Tiendalli maakte tegen NEC een sterke rentree. We laten ons echt niet zomaar afslachten, hoor."

In vergelijking met de dramatische verliespartijen tegen FC Groningen (0-4) en bij Heracles Almelo (4-1) had Koeman enige verbetering bij Feyenoord gezien. "De intentie was goed. We hebben deze keer wel strijd geleverd, maar nog niet genoeg. Na die fantatische goal van Castelen verlamde de ploeg jammer genoeg. Daardoor riepen we de problemen over onszelf af."

Het zag er vorige week na de afstraffing in Almelo niet naar uit dat trainer Erwin Koeman in het thuisduel met NEC nog op de bank van Feyenoord zou zitten. De oud-international reageerde zwaar aangeslagen op de zoveelste dreun dit seizoen. Hij stelde zijn eigen positie ter discussie en zei met "alles" rekening te houden.

De schade voor Koeman viel echter mee. De clubleiding stelde zich een dag later vierkant op achter de belaagde coach en ook vanuit de spelersgroep kwamen steunbetuigingen. Na twee vrije dagen ging Koeman in De Kuip dus weer met frisse moed aan de slag, alsof er in Almelo niets was gebeurd en niets was gezegd. Zijn incasseringsvermogen en zijn veerkracht lijken onbegrensd.

'Een voor twaalf'

Koeman kwam ook met een verrassende verklaring voor zijn futloze uitlatingen en zijn onzekere houding in Almelo. Volgens de oud-middenvelder had hij bewust over zijn nabije toekomst bij Feyenoord twijfel gezaaid om de boel "op scherp te krijgen". Het was bedoeld als signaal naar iedereen bij de club om nog eens duidelijk te maken dat het in De Kuip "een minuut voor twaalf" was.

Hoe dan ook, Feyenoord en Koeman kregen zondag vlak voor het begin van het duel met NEC toch nog een hartverwarmende ontvangst van de eigen aanhang. Ondanks alle teleurstellingen dit seizoen zongen, klapten en dansten de Rotterdamse fans er vrolijk op los. Ook het roemruchte legioen kan kennelijk een flink stootje hebben.

Toch klonk na een kwartier alweer het eerste gemor in de vrijwel volle Kuip. NEC maakte de dienst uit en deed zichzelf met 0-0 bij de rust te kort. Doelman Henk Timmer was opnieuw de beste man bij het aandoenlijk ploeterende Feyenoord, met vleugelverdediger Dwight Tiendalli voor de eerste keer dit jaar in actie na een blessure aan het schaambeen.

Castelen

Met zijn eerste doelpunt dit seizoen leek Romeo Castelen, na een fraaie combinatie met Angelos Charisteas, zijn ploeg in de 53e minuut van de verlammende faalangst te verlossen. Binnen vier minuten was het echter alweer gelijk door een rake kopbal van Romano Denneboom. NEC maakte nadien nog de meeste aanspraak op de tweede competitiezege ooit in De Kuip. Timmer hield in de slotfase Lorenzo Davids (ex-Feyenoord) en Edgar Barreto van scoren af.