UTRECHT - PSV heeft zondagmiddag in Utrecht het zicht op de derde opeenvolgende titel grotendeels zien vervliegen. De Brabanders speelden in Utrecht met 1-1 gelijk en zagen daardoor AZ en Ajax langszij komen. Zowel AZ als Ajax heeft echter een beter doelsaldo, waardoor PSV nu op de derde plaats staat.

PSV had het puntenverlies grotendeels aan zichzelf te danken. De ploeg nam in Galgenwaard een snelle voorsprong door een goal van Ibrahim Afellay en kreeg ook daarna nog kansen op doelpunten. Toen die goals uitbleven maakte Utrecht in de 86e minuut het tegendoelpunt. Aljé Schut kopte uit een corner de dure tegentreffer binnen.

'Pijnlijk'

Ronald Koeman legde de schuld van het puntenverlies volledig bij zijn eigen ploeg. "We hebben het vandaag zelf weggegeven. Dit is heel pijnlijk", stelde de coach van PSV. "We hebben vanuit een goede organisatie gespeeld, maar zijn vergeten het af te maken."

Volgens de trainer heeft PSV de titel gedeeltelijk uit handen laten glippen, maar heeft toch een klein beetje hoop. "Het is zo'n gekke competitie. We moeten ons daarom maar vasthouden aan de laatste wedstrijd."

Het gelijkspel past precies in de moeizame tweede seizoenshelft van de Eindhovenaren. In de periode na de winterstop verspeelde PSV zoveel punten dat het duel tegen FC Utrecht plots een cruciaal karakter kreeg. In de pauze na de eerste seizoenshelft waanden de Eindhovenaren zich al zo goed als kampioen. De regerend landskampioen stond elf punten voor op de concurrentie en straalde een enorme dosis zelfvertrouwen uit, iets dat daarna snel vervloog.

Door de ineenstorting van PSV kwamen AZ en Ajax steeds dichterbij. Twee weken geleden hadden de Amsterdammers zelfs op gelijke hoogte kunnen komen door, maar verspeelden die kans door een gelijkspel tegen RKC Waalwijk. PSV leek precies op tijd wakker geschrokken met een overwinning op FC Twente. Met die zege hielden de Brabanders de kansen op de landstitel in eigen hand.

Maar PSV moest nog wel op bezoek bij FC Utrecht, dat dit seizoen in eigen stadion een lastig te kloppen tegenstander is. De ploeg van Foeke Booy verloor alleen van AZ en Ajax en hield in twaalf van de zestien duels de nul. "We weten waar we aan toe zijn", zei PSV-trainer Ronald Koeman vooraf. "We moeten dit seizoen nog twee keer winnen om kampioen te worden."

Play-offs

Door de vernieuwde opzet van de Nederlandse competitie, met play-offs die beslissen over Europees voetbal, was Utrecht er veel aan gelegen om de wedstrijd tegen PSV te winnen. De thuisploeg is nog volop in de race voor een plaats bij de beste negen, die recht geeft op de play-offs om een ticket in de UEFA-beker.

Alex

PSV had bovendien geen excuses meer om opnieuw punten te verspelen. De laatste maanden misten de Eindhovenaren een aantal belangrijke spelers door blessures. In de aanloop naar de laatste fase van de competitie sloten al die voetballers zich weer aan, met als belangrijkste meevaller de rentree van Alex. De verdediger revalideerde in Brazilië van een hamstringblessure en keerde deze week terug in Eindhoven. Tegen FC Utrecht startte hij direct in de basis en hield het 72 minuten vol.

Het herstel van PSV, dat vorige week tegen FC Twente een belangrijke stap zette op weg naar de landstitel, kreeg in Utrecht uiteindelijk geen vervolg. PSV trad weliswaar aan op volle sterkte en nam ook al vroeg in de eerste helft een voorsprong, maar kon die weelde uiteindelijk niet omzetten in een zege.

Koné

PSV kreeg nog wel enkele goede kansen op meer doelpunten, waarvan Koné de twee mooiste om zeep hielp. De Ivoriaan schoot in de 45e minuut hard op goal, maar zag die bal slechts de bovenkant van de lat schampen. In de 71e minuut stond de spits oog in oog met keeper Michel Vorm, maar schoot voorlangs.

Uiteindelijk strafte Schut het geschutter van PSV keihard af. Zijn kopbal in de 86e minuut kost PSV mogelijk de landstitel omdat AZ en Ajax zondag wel wonnen; respectievelijk van Sparta en SC Heerenveen.