DEN HAAG - Het eredivisieduel ADO Den Haag - FC Groningen is zondag in de 49e minuut definitief gestaakt, omdat supporters van ADO herhaaldelijk vuurwerk op het veld gooiden. De stand was op dat moment 3-0 in het voordeel van Groningen.

De wedstrijd was al na twee minuten stilgelegd, omdat een assistent-scheidsrechter bijna werd geraakt door het vuurwerk. Arbiter Van Hulten dirigeerde beide teams daarop naar de kleedkamer. Na een pauze van een kwartier werd de wedstrijd hervat.

Toen in de 49e minuut opnieuw vuurwerk werd gegooid, besloot Van Hulten ADO - Groningen definitief te staken.

Het is de tweede keer dit seizoen dat een thuisduel van ADO Den Haag wordt gestaakt. Eerder werd de ontmoeting met Vitesse (19 november 2006) vroegtijdig beëindigd, omdat Haagse fans het veld op stormden.

Uitspelen

De gestaakte wedstrijd wordt deze week waarschijnlijk op neutraal terrein en zonder publiek uitgespeeld. Directeur Betaald Voetbal Henk Kesler van de KNVB gaf zondagavond bij de NOS aan dat overleg met de gemeente Den Haag had opgeleverd dat het niet wenselijk is nog een keer in Den Haag aan te treden.

"Ik sluit niet uit dat de wedstrijd op neutraal terrein, zonder publiek, wordt uitgespeeld. Dat zal dan woensdag of uiterlijk donderdag moeten gebeuren."

Zuiderpark

Het is de laatste keer dat ADO Den Haag in het Zuiderpark-stadion speelt. Volgend seizoen speelt de club in een nieuw onderkomen. Al vooraf het duel deden vertegenwoordigers van de Haagse club een beroep op de toeschouwers om "het Zuiderpark-stadion te respecteren". Dat was blijkbaar aan dovemansoren gericht.

'Triest'

Direct na de rust, bij een stand van 0-3, gingen enkele Hagenaars weer verder met vuurwerk gooien. Van Hulten twijfelde geen moment en beëindigde de wedstrijd definitief. "Ik wil er eigenlijk geen commentaar op geven", sprak ADO-coach Lex Schoenmaker. "Dan gooi je alleen olie op het vuur. Maar ja, het is heel triest dat 't zo moet lopen. Je straft de club en veel goedwillende mensen ermee."

Ook bij Groningen baalde men van de staking. De noordelingen hebben weinig trek om nog een keer naar Den Haag te reizen. Toch boekte de formatie van Ron Jans een succesje. Door de nederlaag van NAC (tegen Roda JC) is Groningen wel zeker van deelname aan de play-offs met als inzet een ticket voor de UEFA-beker. Zelfs deelname aan de play-offs met als inzet een ticket voor de voorronde van Champions League is theoretisch nog mogelijk.