ROTTERDAM - Uitgerekend tegen de ploeg waar Feyenoord het beste voetbal speelde van de eerste helft van de competitie vervielen Rotterdammers zondagmiddag voor de zoveelste keer in dezelfde fout. Na een volgens trainer Bert van Marwijk uitstekend verlopen trainingskamp kon de ploeg zich tegen een lange tijd gelijkwaardig FC Twente nauwelijks onderscheiden: 4-2.

Feyenoord dankte de zege vooral aan de individuele kwaliteiten van de aanvallers. Pierre van Hooijdonk vervulde uitstekend de rol van aangever en Bonavanture Kalou dribbelde naar twee treffers. Thomas Buffel zag de vele inspanningen ook weer met een doelpunt beloond en invaller Robin van Persie liet vijf minuten voor tijd de fraaie en bevrijdende 4-2 noteren.

Even daarvoor miste Jurgen Cavens namens FC Twente echter een uitgelezen kans op 3-3. "Een onnodige nederlaag", sprak de teleurgestelde trainer René Vandereijken van de bezoekers dan ook. "Thuis zijn we weggespeeld", doelde hij op de nederlaag van 1-5 in het begin van het seizoen. "Nu zat er meer in."

Een week voor de uitwedstrijd bij Ajax speelde Van Marwijk geforceerd de rol van tevreden trainer. "Het was nog een grotere zege geworden als de 3-2 van Cziommer niet zo snel was gevallen", vond de oefenmeester. "Deze zege is goed voor het vertrouwen. Ik wil niet meteen van het negatieve uitgaan."

Defensie

Ook Van Marwijk moest echter onderkennen dat vooral de verdediging van zijn ploeg een zwakke indruk maakte. Nog zonder de geblesseerde Song en de in afwachting van verblijfspapieren ontbrekende aanwinsten Acuna en Meshal maakte de defensie van de thuisclub een zwakke en onzekere indruk.

De Nooijer

Voorstopper Gerard de Nooijer was opbouwend zwak en linksback Patrick Paauwe wekte niet de indruk gelukkig te zijn met zijn nieuwe positie in het elftal. Doelman Patrick Lodewijks zag de meeste van zijn uittrappen in de voeten van een tegenstander eindigen.

Sterke opening

Feyenoord begon zoals wel vaker sterk aan de wedstrijd. Kalou maakte op aangeven van Van Hooijdonk al na negen minuten de openingstreffer. Van Hooijdonk zorgde bijna voor het tweede Rotterdamse doelpunt maar na een foutje van De Nooijer leek de ploeg na een in eigen kringen bevredigend verlopen trainingskamp weer veel op de zwalkende formatie die zich aan het einde van de eerste helft van de competitie een weg richting winterstop strompelde.

Cziommer, die deze week niet voor Feyenoord maar voor Schalke koos, strafte de fout van De Nooijer niet af. Na weer een misverstand in de Rotterdamse defensie liet Cavens doelman Lodewijks in de 39e minuut wel kansloos.

Van Persie

De smeekbede van het publiek om Van Persie werd in de 57e minuut verhoord. Het weer in genade genomen talent had als vervanger van Sebastian Pardo een groot aandeel in de uiteindelijke zege. "Het was misschien wel zijn beste wedstrijd in dienst van Feyenoord", vond ook Van Marwijk.

Opnieuw Kalou bracht de thuisploeg in de 66e minuut weer op voorsprong en Buffel leek het duel twee minuten later te beslissen. Cziommer bezorgde Feyenoord echter via een treffer in de zeventigste minuut nog een benauwde slotfase. Na de misser van Cavens bewerkstelligde Van Persie met een mooi doelpunt dat Feyenoord volgende week niet met een nog grotere achterstand aan het duel met aartsrivaal Ajax begint.