MONTE CARLO - Roger Federer heeft vrijdag zijn vijfhonderdste profzege in zijn carrière behaald. De Zwitserse nummer één van de wereld bereikte zonder al te veel moeite de halve finale van het tennistoernooi in Monte Carlo. Federer versloeg de Spanjaard David Ferrer in twee sets: 6-4 en 6-0.

Alleen in de beginfase had Federer op het gravel moeite met zijn Spaanse opponent. Bij 4-4 plaatste hij de beslissende break. De tweede set duurde slechts 21 minuten. Ook Tomas Berdych is zeker van een plaats bij de laatste vier. De als tiende geplaatste Tsjech versloeg Robin Söderling uit Zweden met 5-7, 6-3 en 6-0.

Federer is pas de tweede speler die de grens van vijfhonderd profzeges heeft bereikt. Dat lukte tot nog toe alleen de Spanjaard Carlos Moya, die zijn loopbaan drie jaar eerder begon dan de Zwitser. De nummer één van de wereld won zijn eerste profpartij in september 1998, toen hij in Toulouse de Fransman Guillaume Raoux in twee sets versloeg.

Moe

"Ik weet nog dat mijn tegenstander terugkwam van een wedstrijd in Daviscup. Hij was gewoon nog moe. De eerste vraag die ik kreeg was wat ik met mijn eerste prijzengeld ging doen. Op een Zwitserse bank zetten, heb ik toen geantwoord." Inmiddels heeft de Zwitser meer dan 30 miljoen dollar (ruim 22 miljoen euro) bij elkaar geslagen.

Federer bereikte vrijdag binnen het uur de nieuwe mijlpaal. De Zwitser, die in zes ontmoetingen met Ferrer nooit een set afgaf, varieerde het spel vanaf de baseline. "David is een goede speler, zeker vanaf de baseline. Dat maakt het lastig hem te verslaan. Maar doorgaans lukt het me vooral tegen sterke tegenstanders de juiste agressie te vinden. Ik sloeg de goede ballen op de momenten dat het nodig was", toonde Federer zich tevreden.