TILBURG/ROTTERDAM - Een graadmeter voor de topper tegen Feyenoord was de 6-0 winst bij Willem II niet. Daarvoor was de tegenstander te nihilistisch. Toch sprak Ajax-trainer Ronald Koeman over een "perfecte wedstrijd', met spits Ibrahimovic als uitblinker. Bovendien biedt de score volgens de trainer de ploeg veel vertrouwen voor de komende zware reeks wedstrijden.

Koeman liet in Tilburg Wesley Sneijder debuteren, terwijl keeper Bogdan Lobont na lang blessureleed zijn eerste wedstrijd speelde. Over de Roemeen was Koeman tevreden, al was hij onzeker bij hoge ballen en voorzetten. De achttienjarige middenvelder geldt bij Ajax als het grootste talent.

Debutant

Hij had in oefenduels al indruk gemaakt, zei de trainer, en daarom vond hij dat Sneijder een kans verdiende in een officiële wedstrijd. De jongeling kan linksback spelen, linkermiddenvelder en ook centraal op het middenveld. Op die plaats speelde hij tegen Willem II.

"Goede voetballers kunnen overal spelen", vindt Koeman. Hij noemde Sneijder een 'type Galasek'. "Hij is iemand die het spel verdeelt en snel oplossingen zoekt en vindt. Hij heeft het prima gedaan, al is het ook makkelijk te groeien in een elftal dat staat. Jonge spelers als Sneijder en Seedorf zorgen ook voor nieuw elan, zij geven de anderen nieuwe impulsen."

Een serieuze en echte wedstrijd was Willem II - Ajax geen moment. De Tilburgers stonden vanaf de eerste minuut onder druk. Onvoorstelbaar was het hoe de ploeg zich na een winterpauze van zes weken voor eigen publiek manifesteerde. "We hadden niet de juiste instelling, ik heb me een beetje geschaamd", schamperde coach Wotte. Oorzaken voor de deceptie kon hij niet aangeven.

Na dertien minuten was het duel beslist, door treffers van Van der Meyde en Ibrahimovic, die in de spits de voorkeur kreeg boven clubtopscorer Mido. Daarbij viel vooral het knullige optreden van verdediger Janssens op. Bij de rust had het al 5-0 moeten zijn. Het was toen 'slechts' 3-0 door een benutte strafschop van Chivu, nadat Victoria Van der Meyde onderuit had gehaald. Zestien seconden na de rust gooide Galasek de wedstrijd definitief in het slot.

Drukke agenda

Voor Ajax breken na de opwarmer in Tilburg belangrijke weken aan. Woensdag is Roda JC de tegenstander in de achtste finales van het bekertoernooi, zondag staat in Amsterdam de topper tegen Feyenoord op het programma en over ruim twee weken (op 18 februari) is de hervatting van de Champions League, met de uitwedstrijd tegen Arsenal. Spelers als Litmanen en Van der Vaart ontbreken wegens blessures in die wedstrijden.

Voor Koeman is het een geruststellend idee dat zijn ploeg niet meer afhankelijk is van deze twee spelers. Inmiddels zijn er andere spelers opgestaan die ook het verschil maken. Met name Ibrahimovic is eindelijk tot wasdom gekomen. Hij trok de goede serie van voor de winterstop door in Tilburg met twee goals en goed spel.

"Hij speelde fantastisch. Hij is enorm gegroeid", stelde Koeman. "Bij Zlatan is eindelijk het kwartje gevallen. We hebben nooit getwijfeld aan zijn kwaliteiten, maar hij moest weten wat er wordt verlangd van een nummer negen bij Ajax."