RIJSWIJK - De ruime bekerzege (6-0) van AZ op NAC Breda heeft ervoor gezorgd dat liefst vier clubs in de eredivisie zeker zijn van Europees voetbal. PSV, AZ, Ajax en FC Twente gaan volgend seizoen definitief Europa in.

De reden daarvoor is eenvoudig: omdat de bekerfinale tussen Ajax - dat zich eerder deze week ten koste van RKC Waalwijk al plaatste voor de eindstrijd om de KNVB-Beker - en AZ gaat zijn de eerste vijf clubs op de ranglijst van de reguliere competitie zeker van een Europees avontuur. PSV, AZ, Ajax en FC Twente zijn er al zeker van dat ze bij de eerste vijf eindigen.

De strijd om de vijfde plaats gaat nog tussen SC Heerenveen en Feyenoord. De vijfde plaats is nu dus nog interessanter geworden omdat die direct toegang geeft tot ten minste de UEFA Cup.

Champions League

De nummers twee tot en met vijf strijden in de play-offs nog wel om een plaats in de voorronde van de Champions League. De overige drie clubs krijgen allemaal een ticket voor de UEFA Cup.

Dat betekent ook dat de play-offs tussen de nummers zes tot en met negen een échte prijs krijgen. Wie als beste uit die minicompetitie komt, krijgt direct een ticket voor de UEFA Cup.

Bovendien spelen de nummers tien tot en met dertien om een plaats in de Intertoto-competitie.