VALKENBURG - Niet op basis van een lange reeks overwinningen, wel vanwege zijn talent, uitstraling en aanvallende rijstijl was Michael Boogerd de populairste wielrenner van Nederland van de afgelopen jaren.

De Hagenaar, die volgende maand 35 jaar wordt, behoorde in koersen als de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en het wereldkampioenschap steevast tot de uitblinkers. Het ontbreken van een sterke eindsprint speelde hem echter parten.

Onverwacht

Boogerd kondigde donderdag zijn afscheid als wielerprof aan. Dat kwam toch nog redelijk onverwacht omdat het Rabo-boegbeeld niet aan slijtage onderhevig lijkt. De jaren gaan tellen, erkende hij wel eens, maar komend weekeinde wordt in de Limburgse heuvels gewoon weer een hoofdrol van hem verwacht. Zoals Boogerd ook volgende week in Luik-Bastenaken-Luik weer vooraan zal meefietsen. Sinds 1998 finishte hij in Ans maar twee keer niet bij de beste tien.

In 1994 maakte Boogerd een geruisloos debuut bij de beroepsrenners om twee jaar later stormachtig door te breken. Voor de dat jaar begonnen Rabobank-ploeg won hij een etappe in de Ronde van Frankrijk. Boogerd werd, gezien zijn ontluikende klimcapaciteiten, Nederlands hoop voor een goed klassement in de Tour.

Tijdrijder

In 1998 eindigde hij in een door dopingschandalen ontsierde Ronde van Frankrijk inderdaad vijfde, maar zijn beperkte kwaliteiten als tijdrijder stonden een hoofdrol in het grote rondewerk in de weg. Boogerd werd een allrounder, die vooral in de klassiekers op de voorgrond trad. De Amstel Gold Race won hij in 1999 door Lance Armstrong in de sprint te verslaan. In Limburg kwam hij naast die zege tot zes podiumklasseringen.

De drievoudig Nederlands kampioen beleefde zijn wellicht mooiste wielerdag op 24 juli 2002 toen hij op La Plagne zijn tweede ritzege in de Tour behaalde. Het was de koninginnenrit en Boogerd kwam alleen aan.

Beleving

Op zijn beleving als wielrenner zat de sleet nog niet. Het trainingsbeest bereidde zich afgelopen winter ouderwets voor op ,,zijn'' weken en liet in de Ronde van Vlaanderen, niet zijn specifiek terrein, al zien dat het met de vorm wel goed zit. Door het aangekondige afscheid krijgt zijn optreden zondag in Limburg een extra dimensie. Het is het moment voor het altijd massaal aanwezige publiek eer te brengen aan de beste Nederlandse wielrenner van zijn generatie.

Belangrijkste overwinningen:

1996: rit Ronde van Frankrijk
1997: NK profs
1998: 2 ritten en eindklassement Catalaanse Week, NK profs
1999: eindklassement Parijs-Nice, rit Ronde van Baskenland, Amstel Gold Race
2000: rit Tirreno-Adriatico
2001: rit Tirreno-Adriatico, Brabantse Pijl, eindklassement Catalaanse Week
2002: rit Ronde van Frankrijk
2003: Brabantse Pijl
2006: NK profs